Ciprus részletes információk

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 2 Prigkipos Karolou str., Agios Domethios 2373, Nicosia. Telefon: (00 357)-22-459-130, ügyelet: (00 357)-99-486-486
Nagykövetség: 1051 Budapest, Dorottya u. 3. III.2-3. Telefon: 266-1330

Időeltolódás

Magyarország+ 1 óra.

Fizetőeszköz

Euró

PÉNZVÁLTÁS: Érdemes a hivatalos fizetőeszközt (eurót) magunkkal vinni.

BANKKÁRTYÁK: Egyre több helyen tudunk bankkártyával fizetni, illetve a természetesen lehetőség van bank automatából is pénzfelvételre.

Beutazási szabályok

Magyar állampolgárok útlevéllel vagy személyi igazolványukkal utazhatnak Ciprusra. Az okmánynak a beutazástól számítva 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A ciprusi görög hatóságok megtagadhatják a beutazást azoktól, akiknek útlevelében Ciprusi török határbelépés bélyegzője szerepel. A szállodában néhány napra elkérhetik az útlevelet, személyi igazolványt.

Vámszabályok

Az Európai Unió területén érvényes szabályok érvényesek.

Telefonhívás

Magyarország száma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Ciprus hívószáma Magyarországról: +357 + hívott szám. Általános segélykérő szám a 112.

Infrastruktúra

JÁRMŰBÉRLÉS: Nagyobb távolságok megtételére lehetőség van autóbérlésre, az árak a mediterrán országokra jellemzően viszonylag magasak. Csak gyakorlott sofőröknek ajánljuk az autóbérlést, tekintettel arra, hogy a szigeten baloldali közlekedés van, amely fokozott körültekintést igényel a vezetőktől.

POSTA: A posták a nyári időszakban általában kb. Reggel 8 és délután 14 óra között vannak nyitva.

BIZTONSÁG: A bűnözési arány nagyon alacsony, némi elővigyázatossággal elkerülhetjük a kisebb bűncselekményeket.

Közlekedés

A szigeten baloldali közlekedés van érvényben. A biztonsági övek használata kötelező. Az alkoholfogyasztás az autóvezetőknél tilos és szigorúan büntetett. A települések között autóbusszal is utazhatunk, melyeken a viteldíj viszonylag jutányos, de számítsunk rá, hogy mediterrán ország lévén késések előfordulhatnak.

Közművek

HÁLÓZATI ÁRAM: 220 V, a csatlakozó aljzathoz átalakító szükséges, szinte bármely boltba kapható.

Gasztronómia

Alapvetően mediterrán jellegű, de számos közel-keleti fűszert használnak, amely ad egyfajta különlegességet ételeiknek. Érdemes megkóstolni „meze” nevű ételüket, melyet húsból és halból is készítenek. A tengeri gyümölcsök mellett tradicionális étel a mouseka, a kefte és édességek közül pedig a karidaki a legnépszerűbb.

 

A csapvíz iható, de javasoljuk, hogy inkább palackozott vizet fogyasszon. A hőség miatt fontos a folyamatos folyadék utánpótlás, különösen figyeljen gyermekeire, hogy kellő mennyiségű vizet fogyasszanak.

Szállás

Európai színvonalú szállások. Azonos kategórián belül a szállodaváltozás jogát fenntartjuk.

A szobák elosztása a szállodák kizárólagos joga. Néhány esetben az egyágyas szoba kisebb lehet a kétágyas szobáknál, míg a háromágyas szobák általában kétágyas szobák pótággyal, ennek értelmében 3 felnőtt számára ezek a szobák olykor szűkösek lehetnek, ezért elsősorban két felnőtt és egy gyermek utazása esetén javasoljuk. A szobákat általában 14.00 órától lehet elfoglalni és legkésőbb 12.00 óráig kell elhagyni. Korábbi érkezés, későbbi indulás esetén csomagjaikat csomagszobában tudják elhelyezni.

Egészségügy

Védőoltás nem kötelező. Javasoljuk, hogy utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást. A magánrendelőkben a kezelésért fizetni kell, feltétlenül kérjen számlát, amelyet hazaérkezve a biztosítóhoz benyújthat.

BETEGSÉG: Az étkezési szokások hirtelen megváltozása heveny gyomorfájáshoz, gyomorrontáshoz vezethet, mely korlátozott mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető. Az éghajlat következtében gyakran találkozunk rovarokkal, ezek a szállodákban is előfordulnak. Javasoljuk, hogy vigyen magával rovarirtó szert és szúnyogriasztót. A nyári hónapokban a napsugárzás nagyon erős, ezért feltétlenül vigyen magával napszemüveget, naptejet és fejfedőt. A tengerparton elsősorban a sziklás területeken előfordulhat tengerisün, ezért érdemes gumipapucsot viselni. Ha tengerisün tüske kerül a talpunkba, minél előbb távolítsuk el.

Szokások

SZIESZTA: mediterrán ország lévén délután 14.00 és 18.00 óra között szieszta időt tartanak. A szupermarketeken kívül az ajándékboltok, irodák ezen időszakban zárva tartanak, viszont 18.00 órától késő estig 22.00 óráig is fogadják a vendégeket.

BORRAVALÓ: Az éttermekben a számlán feltüntetik a szervizdíjat, melynek mértéke 10-15%. A taxisoknak 10% körüli összeget illik fizetni borravaló gyanánt.

HELYI SZOKÁSOK ÖLTÖZKÖDÉS: Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre ha nyilvános helyre megyünk. A vacsorához sok szálloda alkalomhoz illő öltözetet ír elő (férfiaknál hosszú nadrág). Templomok és kolostorok látogatásakor javasolt a térd alá érő szoknya, nadrág és fedett vállak.

VALLÁS: A lakosság mintegy 78%-a görögkeleti ortodox, míg 18%-a iszlám. A vallások teljesen elkülönülnek, iszlámok a sziget északi, a keresztény lakosság a déli részre koncentrálódik.

Ünnepek

A nyári időszakban elsősorban az ortodox szentek ünnepei fontosak, melyek során a szentek neveit viselő templomokban szentmisét tartanak, majd este táncos vigasságokkal ünnepelnek.