Nyaralás Bulgáriában - Ünnepek és fesztiválok Bulgáriában

2015. január 27.

Bulgária nyaralásunk célpontja? Mielőtt elindulnánk bulgáriai nyaralásunkra, érdemes utána nézni a helyi ünnepeknek és fesztiváloknak, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Vagy épp fordítva: még felejthetetlenebbé tehetjük utazásunkat egy jól kitalált időponttal, ami egybe esik egy nagyobb ünnepséggel vagy mulatsággal! 

Nézzük év elejétől kezdve a legjelentősebb bolgár ünnepeket: a bolgárok az újévet hozzánk hasonlóan ünneplik, január 6-án pedig a vízkereszt napja van, ez Jézus Krisztus megkeresztelésének ünnepe. Ilyenkor vízszenteléssel tisztelegnek az esemény előtt, amelyet közös felvonulás előz meg. Egy nappal később, 7-én Iván-napot tartanak, ez vízkereszt másnapja, Keresztelő Szent János ünneplése. Ilyenkor folytatódnak a vízhez kapcsolható rituálék, például megfürdenek az ifjú házasok, jegyesek vagy a névnaposok.

 

Január 8-án a bábák ünnepét tartják, akik a nőknél segédkeztek a szülésben. Ilyenkor az idős nők iránti tiszteletüket fejezik ki a fiatalabbak különböző rítusokkal, este pedig egy nagy ünnepséget tartanak a település főterén. Február elseje Szent Trifon vértanú napja, ez az egyik legfontosabb ünnep Bulgáriában. Trifont kivégezték Kr.u. 250-ben, mert nem volt hajlandó megtagadni keresztény hitét. Manapság a szőlő védőszentjeként tartják számon a bolgár néphitben.

 

Március elsején a bolgárok megünneplik a tavasz eljövetelét, ennek neve Márta anyó napja, március harmadikán pedig az 1878-as török felszabadulás ünnepét tartják. Bulgáriai nyaralásunkkor is könnyen belecsöppenhetünk egy húsvéti ünneplésbe, hisz ott is hasonlóan megemlékezéseket tartanak, emellett a május elsején tartott munka ünnepe sem különbözik a miénktől. A május 6-án ünnepelt Szent György nap a természet kivirágzásával esik egybe, ez az egyik legnagyobb tavaszi ünnepük.

 

 

Nyáron a bolgárok megemlékeznek Hriszto Botev és a szabadságharcok hőseiről, a rózsaszüret kezdetéről, Péter és Pál napjáról, Jézus kálváriájáról, valamint Mária mennybemeneteléről. Október 26-án tartják Demeter napját, aki az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje. Ez a nap a téli időszak kezdetét is jelenti: a bolgár hagyomány szerint Szent Demeter hozza a telet.

 

December 6-án a Bulgáriában Miklós-napot tartanak, aki a vizek védőszentje, ilyenkor ünnepi ebéddel tisztelik meg az eseményt. A karácsony, szilveszter és újév ünneplése a magyar hagyományokhoz hasonlóan telik, általában a család vagy barátok társaságában.