Bolgár tengerpart

Utazási referensként nélkülözhetetlen, hogy az ember tökéletesen ismerje azokat a területeket, melyekkel nap, mint nap dolgozik. A saját tapasztalatoknak köszönhetően, saját élmények, vélemények megosztásával is könnyebbé tudjuk tenni az utasaink döntését. Ezen indok révén indultunk el Napospartra 2015 és 2016 nyarán is, ahol néhány napos ott tartózkodásunk alatt rengeteg szálláshelyet személyesen is megtekintettünk, valamint kipróbáltunk néhány helyi szolgáltatást, megmártóztunk a tengerben és részesei lehettünk a nyüzsgő bolgár éjszakának is.

Bulgária nyaralóhelyei a Fekete-tenger partján helyezkednek el, mely a fekete nevet nem véletlenül kapta. Vizének felszínét leginkább az észak olasz nyaralóhelyekéhez tudnám hasonlítani. Nem azúr, nem is világoskék, hanem sötétebb, már-már feketébe hajló árnyalatban hullámzik, melytől azonban nem kell megijedni. A víz ettől ugyan olyan tiszta.

Bulgária sokak emlékezetében még az 1978-as valójában él, amikor is hatalmas kiváltság volt eljutni ide és bár jól érezte magát az ember, - hiszen mégis csak a Fekete-tenger partján volt- a környezet nem volt épp a legvonzóbb. Lévén, hogy több alkalommal volt már szerencsém nyaralás és munka céljából ellátogatni ebbe a csodás országba, bátran állíthatom, hogy évről évre egyre gyorsabb ütemben fejlődik mind szolgáltatásokban, mind pedig minőségben, tehát alaptalan a félelem. A szálláshelyek szépek, tiszták és bár a csillagozást nem érdemes nyugat-európai szemmel nézni, semmivel nem különbek, mint a hasonló kategóriájú görög szálláshelyek.

Ha a választott szállás nem szálloda, hanem apartman, figyelembe kell venni, hogy ezek többsége távolabb helyezkedik el a tengerparttól, mely akár 250-500 méter sétát is jelenthet. Ezen negatívumát kicsit talán orvosolja az, hogy szinte kivétel nélkül néhány éve épültek, közel az összes apartmanház rendelkezik saját medencével (ahol nincs, ott a vendégek használhatják a szomszédos hely medencéjét).

Bulgáriában mindenki megtalálja a kedvére való programot, legyen szó egy délutánról az aquaparkban vagy vidámparkban a kicsiknek, esetleg happy hour, 1-et fizet, 2-t kap koktélakcióról a nagyoknak.

Esténként a tengerparti sétány forgataga igazán nyüzsgő és élettel teli. Ha inkább a nyugodtabb környezetet kedveli, szintén nem marad program híján, ugyanis a környéken történelmi emlékekben sincs hiány. Sőt! Látogasson el Neszebárba, ahol csodálatos óvárosra lelhet.

Ha inkább a gasztronómia érdekli, a bolgárok nemzeti ételének, a kavarmának az ízlelőbimbói is örülni fognak, de egyszerűen csak belefeküdni a puha homokba, élvezni a napsütést és hallgatni a tenger zúgását egy koktél mellett is remek program lehet. Bármelyik csoportba is tartozik, biztosan jól fogja érezni magát!

 

Ha a fenti kis írásom felkeltette az érdeklődését és szeretné személyesen is átélni a bolgár tengerpart adta élményeket, keressen bizalommal, ugyanis mint az talán kiderült, Bulgária a szenvedélyem.