Bulgáriai nyaralás - Bolgár finomságok, amelyeket érdemes kipróbálni!

2015. január 27.

Bulgáriai nyaralásunk  idején a gyönyörű bolgár tengerpart és a hangulatos városok megcsodálása mellett ne feledkezzünk el a helyi a specialitások kipróbálásáról sem, hiszen nem csak Olaszország vagy Görögország, de egy bulgáriai utazás is rengeteg ízletes újdonsággal szolgálhat számunkra!

 

Európa egyik legegészségesebb konyhájának nevezik a bolgárt, aminek oka, hogy ételeik nagy részének alapja hús, sok-sok zöldség és tejtermékek – előnyben részesítik a sajtokat és a joghurtot legfőképp. Húsételeik általában sertésből, birkából vagy bárányból készülnek, hozzánk képest jóval kevesebb csirkét fogyasztanak. Sok közös vonást találhatunk a bolgár, görög, török és szerb gasztronómia között, így könnyen találkozhatunk ismerős fogásokkal bulgáriai nyaralásunk során. 

 

Levesek közül a leghíresebbek a bob csorba, amely bableves, a skembe csorba, amely pacal leves, valamint a tarator, amelyet joghurttal, uborkával és kaporral készítenek. A bolgárok nagyrészt hidegen eszik a levest, ami így nagyon kellemes hűsítő étel a forró nyári hónapokban. A sültpaprika-saláta és a padlizsánsaláta kiváló előételnek, ha nem levest választunk, akkor érdemes megkóstolni ezeket a fogásokat is.

 

Főételek közül a kebapcse a szerb csevapcsicsához hasonló húsétel, az olajban kisütött húspogácsák nagyon népszerűek Bulgáriában is. Ha még nem ettünk muszakát, akkor mindenképpen próbáljuk ki ezt a bolgár ételt, remek íz világot nyújt a darált hús, zöldség és szósz keveréke, amelyet számos variációban megtalálhatunk. A húsok mellé általában krumplit szolgálnak fel, sütve, főzve, roston, fűszeresen – a végtelenségig tudják változtatni az elkészítési módot, így biztosan nem érezzük unalmasnak a köretet.

 

A bolgár desszertek általában nagyon édesek, hiszen rengeteg mézzel vagy cukorsziruppal készítik őket, így az édesszájúaknak igazi kánaán Bulgária! Érdemes kipróbálni a baklavát, ami eredetileg török eredetű sütemény, vagy a sütőben sült gyümölcsöket, amelyeket rózsasziruppal vagy porcukorral tálalnak. A banica, vagyis a sós-túrós rétes is kiváló fogás akár reggelire, akár az étkezés lezárása gyanánt.