Amerikai Egyesült Államok részletes információk

Diplomáciai képviselet

USA - Nagykövetség, Washington:

Cím:
3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008

Előhívó:
00-1-202

Telefon:

362-67-30

Ügyelet:

00-1-202-460-37-11 (mobil)

Fax:

966-8135, 686-6412

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Dr. Szemerkényi Réka

E-mail:
Ambassador.WAS@mfa.gov.hu

Honlap:
www.washington.gov.hu

 

USA - Konzuli Hivatal, Washington:

 

Cím:
3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008

 

Előhívó:
00-1-202

Telefon:

362-67-30

Ügyelet:

00-1-202-460-37-11 (mobil)

Fax:

966-8135, 686-6412

 

Konzul:
dr. Sándor István

 

Ügyfélfogadás:
hétfő-szerda-péntek: 10.00-13.00

 

E-mail:
consul.was@mfa.gov.hu

 

Honlap:
www.washington.gov.hu

 

Konzuli kerület:
Alabama, Arkansas, Columbia Szövetségi Kerület, Florida, Georgia, Guam, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Puerto Rico, Tennessee,Virgin-szigetek, Virginia, Nyugat Virginia

 

Az 1/2002. (1.23.) KüM - IM együttes rendelet 2.§-ban foglalt konzuli tanúsítvány kiállítására vonatkozó felhatalmazás – felhatalmazva!

 

 

Időeltolódás

Időzóna:

Keleti part (GMT -5),

Közép-nyugat (-6),

Sziklás-hegység (-7),

Nyugati part (-8)

Fizetőeszköz

1 USA dollár = 100 cent

Beutazási szabályok

Magyar állampolgárok esetében az útlevélnek legalább a hazaérkezés napjáig kell érvényesnek lennie.

Az Egyesült Államokba történő belépés módjai:
1. bordó színű útlevél + elektronikus beutazási engedély (ESTA);
2. kék színű útlevél + érvényes amerikai vízum.

1. ESTA: 2008 novemberétől magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül, ESTA engedéllyel utazhatnak az Egyesült Államokba. A beutazási engedélyt interneten keresztül lehet igényelni, a következő linken:https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1
Óvakodjanak minden ettől eltérő honlaptól, amelyen ESTA-engedély intézését hirdetik, mivel azok akár a többszörösét is elkérhetik a hivatalos díjnak.
Az engedély díja (14 USD) az USA Belbiztonsági Minisztériumának fizetendő, a fizetés bankkártyával az interneten keresztül történik. Az ESTA engedély többszöri beutazásra jogosít, és 2 évig érvényes.

2. VÍZUM: A vízum újonnan történő igénylését nem ajánljuk, mivel annak ügyintézése jóval körülményesebb és költségesebb a fent említett ESTA beutazási engedélynél. Inkább az új (bordó színű) útlevél kiváltását és az ESTA engedély igénylését javasoljuk.
Ha valaki már rendelkezik érvényes amerikai vízummal, nem kell ESTA engedélyt igényelnie, és az érvényes vízumot a régebbi, kék borítójú útlevélben is elfogadják. Az amerikai vízum a lejáratának napjáig jogosít a beutazásra, ezért az érvényes vízumot a lejárt útlevélben is elfogadják, ez esetben persze szükség van egy új, érvényes útlevélre is.
A beutazási engedély (vagy a vízum) egyénileg intézhető, de természetesen irodánk szükség esetén segítséget nyújt. További információk az elektronikus utazási engedéllyel és a vízummal kapcsolatban: www.usembassy.hu

Vámszabályok

Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) bejelentette, hogy az USA Közlekedésbiztonsági Hivatala (TSA) a mobiltelefonok, laptopok és egyéb elektronikus eszközök vonatkozásában fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe bizonyos külföldi repülőtereken, melyekről közvetlen járatok indulnak az Egyesült Államokba. Kérjük ügyeljenek arra, hogy a felsorolt híradástechnikai eszközöket teljesen feltöltött állapotban vigyék magukkal. További információért kérjük, látogassanak el a DHS honlapjára. (angol nyelvű oldal). Ugyanakkor a mobiltelefonok használata a US Customs and Border Protection teljes területén tilos. A mobiltelefonok bekapcsolt állapota, illetve használata ezeken a helyeken szabálysértésnek minősülhet.

 

Tranzitálás az USA-ban
Felhívjuk a figyelmet, hogy az USA-ban minden fajta tranzit, a reptéri tranzitot (átszállás) is ideértve vízumköteles, függetlenül attól, hogy a tranzitáló elhagyja-e a repülőtéri tranzitváró területét. A vízummentességi körbe tartozó országok állampolgárainak, így a biometrikus azonosítókat tartalmazó útlevéllel rendelkező magyar állampolgároknak nem szükséges tranzitvízumot (C1) kiváltania, de az ESTA engedély megléte tranzitálás esetén is kötelező! A tranzitáló repülőtéri utasoknak ugyanúgy át kell esniük valamennyi biztonsági, útlevél és vámellenőrzésen, mintha belépnének az országba. Ezért a biztonság kedvéért legalább 4 óra időt célszerű biztosítani az átszállásra.

Telefonhívás

Nemzetközi hívószám: +1

Közművek

Hálózati feszültség: 117V/60Hz

Egészségügy

Védőoltásra nincs szükség.