Thaiföld részletes információk

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság Nagykövetsége

A bangkoki nagykövetség 2014. július 15-től kezdődően az alábbi új címen érhető el

Embassy of Hungary
Park Ventures Ecoplex
14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412)
57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330

Tel.: + 66 2 118 9600

Fax: + 66 2 117 4901

Ügyelet: + 66 81 875 4610 (külföldi számról történő hívás esetén, thai számról 081 875 4610)

E.mail: mission.bgk@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/bangkok

www.hungarianembassybangkok.net/

 

Konzuli ügyfélfogadás hétfőn, szerdán és pénteken 09.00-13.00 óra között.

Forrás: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/TH/hu


A vészhelyzetben hívható Tourist Police (Turista Rendőrség) éjjel-nappal díjmentesen elérhető a 1155-s hívószámon.

Thaiföldi Királyság Magyarországi Nagykövetsége: 1025 Budapest, Verecke út 79. Tel.: 438-4020

Időeltolódás

Magyarországhoz képest + 6 óra, nyáron +5. Repülési idő kb. 11 óra + átszállás

Thaiföld repülőtere, a Suvaranabhumi, mintegy 25 km-re keletre fekszik Bangkok központjától.

Fizetőeszköz

A hivatalos pénznem a thai baht (THB), 1 THB = 100 satang, melyet itthon nem tudunk váltani, így érdemes eurót, dollárt vinni magunkkal. Minden turistaközpontban nagyszámban található pénzváltóhely, a legtöbb 21 óráig tart nyitva. Bankkártyával sok helyen lehet fizetni, viszont ezért általában magas illetéket számítanak fel. 1 thai baht nagyjából 7 Ft (az aktuális árfolyamnak kérjük nézzen utána indulás előtt).

Borravaló: mindenhol elvárják, max. 10-15 %

Tájékoztató jellegű árak: 3 fogásos étkezés kb. 10-20 $, hamburger, szendvics: 1-3 $

Beutazási szabályok

Vízum: NEM SZÜKSÉGES, repülővel érkező utasok esetében. Az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell lennie a hazaindulástól számítva.

Vámszabályok

Vámrendelkezések: a határon kapott vámnyomtatványt a visszautazásig meg kell őrizni.

Vámmentesen bevihető termékek: 1 liter szeszesital; 200 szál cigaretta, vagy 250 gramm szivar/dohány. Tilos az alábbi tárgyak behozatala és kivitele: kábítószer; hamis bankjegyek, okmányok; közszemérmet sértő, pornográf termékek.

Telefonhívás

Thaiföld hívószáma: 00 66 2 (hazatelefonáláskor Magyarország 0036 hívószámmal hívható). Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes. Levelek, üdvözlőlapok feladása a szállodákban oldható meg, az internetes szolgáltatások a fővárosban és a kiemelt üdülőhelyeken mindenhol elérhetők.

Közlekedés

Tömegközlekedés: Bangkokban a normál buszok olcsók, gyakran közlekednek, a menetjegy ára: 3,50-5 THB között mozog.

Taxi és tuk-tuk: a szállodai taxik fix tarifával közlekednek, az utcákon cirkáló taxik taxiórával felszereltek, az első 3 km-ért kb. 35 THB-t számítanak fel. Népszerűek a turisták körében a háromkerekű taxik, az ún. Tuk-tuk-ok, ahol kb. 20-150 THB a viteldíj, de alkudni kötelező!

Közművek

Elektromos rendszer: 220 Voltos az elektromos rendszer az országban, de az aljzat eltérő formájú. A legtöbb itthoni eszköz így kint is használható, de érdemes beszerezni utazás előtt egy átalakítót.

Víz fogyasztás: Ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályok betartására, illetve arra, hogy csapvizet sehol se fogyasszunk, csak palackozottat.

Strandok

Időjárás: A hőmérséklet napközben 30 °C körüli, az éjszaki órákban viszont számítani lehet kisebb hirtelen lehűlésekre is (ez akár esetenként 10 °C-ot is jelenthet az északi területeken). Trópusi záporok természetesen az év ezen időszakában is előfordulhatnak, azonban kevés az esős napok száma. Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a többrétegű öltözködéshez alkalmas ruhatár, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg. A hotelek, autóbuszok, éttermek többsége légkondicionált, ezért javasolt kardigán, melegebb felsőruházat csomagolása is. A helyi tradícióknak megfelelően a templomok csak zárt cipőben, a térdet és vállat takaró öltözékben látogathatók. Ez az előírás férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. A Királyi Palota megtekintésekor zárt cipő vagy szandál, hosszú szoknya, hosszú nadrág és zárt, hasat és vállat fedő felsőrész kötelező.

Gasztronómia

A thaiföldi konyha a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája, rendkívül ízletes, változatos és egészséges. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai konyha elemei is, ezeket egészen tökélyre fejlesztették. A thaiföldiek egyszerre kis adagokat fogyasztanak, de viszonylag gyakran étkeznek. Különösen kedvelik a csípős ételeket. Ha ellátogat egy helyi étterembe, minden ételt egyszerre tálalnak fel és felváltva fogyasztják (az édes ételeket a csípős fogásokkal együtt szervírozzák, hogy az erős falatokat enyhítsék). Sok kókusztejet, chilit használnak, és a szemet gyönyörködtető gyümölcsök választéka végtelen. Természetesen megtalálja a nemzetközi konyha ismert ételeit, a szállodák többségében szerepelnek az étlapon. A rendes városi vízhálózat csapján folyó vizet, fogyasztásra nem javasoljuk. Ásványvíz minden hotelben és étteremben kapható.

Szállás

A központi szabályozás rugalmas és toleráns, ezért meglehetősen nagyok a „kategórián” belüli különbségek. Az egyébként is önkényes besorolást ezért nem közöljük, saját megítélésünkkel és a lehetőség szerinti legtöbb információval segítjük a választást. 

Egészségügy

Egészségügyi tanácsok: Thaiföld egészségügyi szempontból Ázsia legfejlettebb, legbiztonságosabb területei közé tartozik. Csak palackozott vizet fogyasszunk, malária elleni készítmények, moszkitó háló, zárt ruházat vitele ajánlott. Kötelező védőoltás nincs, az ajánlottakról érdemes a Nemzetközi Oltóközpontban érdeklődni. Ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályok betartására!!

Szokások

Öltözködés: Vallási helyeken fedetlen felsőtest, rövidnadrág vagy más, oda nem illő viselet tiltott. Ez az előírás férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik. Vegye le a cipőjét, ha thai lakásba vagy buddhista ábrázolásokat bemutató kápolnába lép, de nem mutogassa a talpát. Minden Buddha ábrázolás szent tárgy, ne érintse meg a szobrokat. A thai művészet a fejet a test legfontosabb részének tekinti, ezért a fej érintését igen rossz néven veszik. Fontos mindazon dolgok tiszteletben tartása, mely a thai emberek számára nagy jelentőséggel bírnak. A templomokat, szentélyeket megfelelő öltözékben keressük fel (fedett váll, hosszabb nadrág, cipőt levenni belépéselőtt). Tartózkodjunk a királyi család sértegetésétől, a pénz szétszakításától, az emelt hangtól. Tekintettel a magas hőmérsékletre és a levegő nagy páratartalmára, a könnyű pamutanyagból készült ruhák a legalkalmasabbak. A magasabban fekvő helyekre jó ha visz magával melegebb öltözéket és kényelmes lábbelit is.

Ünnepek

Nemzeti Ünnepek:

  • dec.05. őfelsége, a Király születésnapja;
  • dec. 10. Alkotmány napja;
  • dec.31. Szilveszter;
  • jan. 01. Újév;