Svédország részletes információk

Diplomáciai képviselet

Külképviseletek

Nagykövetség - Stockholm

Cím:
Dag Hammarskjölds väg 10, 115 27 Stockholm

Előhívó:
(00)-(46)-(8)

Telefon:

661-67-62, 662-56-75

Ügyeleti telefon:

a központi telefonszámok hívásakor, a magyar nyelvű menü kiválasztását (1-gomb), és a 0-gomb megnyomását követően, a telefonközpont kapcsolja az ügyeletest

Fax:

660-29-59

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
Makkay Lilla

E-mail:
mission.sto@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/stockholm

Fizetőeszköz

Svédország pénzneme a svéd korona (SEK). Egy SEK = kb. 30 Ft.

Beutazási szabályok

Svédországba érvényes magyar személyi igazolvánnyal, vagy érvényes magyar útlevéllel lehet beutazni. A személyazonosság igazolásához ugyanezek a dokumentumok szükségesek.

Közlekedés

A széles, jó minőségű utakon kicsi a forgalom, így általában öröm az autózás. Érdemes alkalmazkodni a helyi szokásokhoz: a svédek ritkán előznek, talán emiatt is nagyon ritkák a közúti balesetek. Ugyanakkor a legtöbb főút mellett van előzősáv, ahová illik lehúzódni, ha valaki meg akar előzni. Autópályadíj nincs, az úthasználatért Svédország területén nem kell fizetni. Vigyázzunk a gyalogosokra, mert ahhoz vannak szokva, hogy az autósok átengedik őket az úton. A sebességhatárt táblák jelzik.

A vasút jó minőségű, kényelmes, tiszta, megbízható. Nagyobb távolságra érdemes repülni.

Egészségügy

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a svéd állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Szokások

Hagyományosan jellemző a korrektség, a törvények és szabályok tiszteletben tartása. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A svédek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek. Általános a tegeződés.

Svédországban - Skandinávia más részeihez hasonlóan - nagyon fejlett a demokrácia. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség. A gyerekeket, az időseket, a nőket, a mozgássérülteket, a valamely kisebbséghez tartozókat teljesen egyenrangú félként kezelik.