Spanyolország részletes információk

Diplomáciai képviselet

 Magyar Köztársaság Nagykövetsége

C/Fortuny 6. Piso 4. 28010 MADRID

Tel.: 00-34-91-413-7011, Fax: 00-34-91-413-7149

Ügyelet: 00-34-61-922-1929

E-mail: mission.mad@kum.hu

Időeltolódás

Nincs

Magyarország: 12 óra
Spanyolország: 12 óra

Kanári-szigetek -1 óra

Magyarország: 12 óra
Kanári-szigetek: 11 óra

Fizetőeszköz

Spanyolország hivatalos pénzneme az euro. Váltópénze az euro cent. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes, 1 és 2 eurós, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós címletekben adták ki. 
Hitelkártya és utazási csekk (American Express) korlátozás nélkül ki-és bevihető az országba. A dombornyomásos hitelkártyát (Visa, Maestro, Eurocard Mastercard) szinte minden étteremben, üzletben, bevásárlóközpontban elfogadják. 
Pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy a forint nem konvertibilis valuta, tehát kint nem tudnak forint ellenében eurót vásárolni. 
Eurót pénzváltó irodákban, bankokban, repülőtereken, pályaudvarokon, esetenként a szállodákban válthatunk.

Mindenhol lehet bankautomatákat találni. A készpénzfizetés kizárólag euróban bonyolódik.

Beutazási szabályok

- Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Spanyolországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
- Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Spanyolországba.

Vámszabályok

AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL UTAZÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Az Európai Unió jogszabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról egy másik tagállamba történő árukivitelhez, illetve onnan Magyarországra történő árubehozatalhoz nem kapcsolódik vámeljárás. 

Az utazás során a  magáncélra (személyes használatra, ajándékba) vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk kivitele és behozatal nincs korlátozva az Uniós országok között. Vannak azonban bizonyos termékek, amelyeknek az Unión belüli szállítása korlátozásokhoz illetve speciális engedélyekhez van kötve. Ilyenek pl.: a háziállat, vadászfegyver, alkohol és dohány termékek valamint a kábítószertartalmú gyógyszerek. 
 

KORLÁTOZÁSOKHOZ VAGY SPECIÁLIS ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TERMÉKEK

Egyes termékek Európai Unióba, illetve harmadik országba történő kivitelére és behozataláravonatkozó speciális szabályok: 

Élelmiszer
Harmadik országból az EU területére nyers húst, hentes árut, hústartalmú élelmiszert, tej és tejtartalmú terméket vagy egyéb könnyen romlandó élelmiszert nem ajánlatos hozni, mert ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú jogszabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával lehetséges. Kiutazáskor szintén nem ajánlatos magunkkal vinni ilyen jellegű termékeket, mert ez általában a harmadik országokban is szigorú feltételekhez kötöttek. Továbbá bármikor lehetnek olyan élelmiszerek, amik tiltó listára kerültek, valamilyen állatok által terjesztett betegségek terjedésének megakadályozása miatt. A kivitelről és a behozatalról is érdemes utazás előtt az adott ország diplomáciai képviseletén érdeklődni. 

Gyógyszerek
Ha az Unión belüli utazása során valaki állandó gyógyszeres kezelésre szorul, a kezelőorvos által összeírt mennyiséget viheti magával, az utazás időtartamával összhangban. A harmadik országba való utazás során is többnyire ez a szabály érvényesül, de mindeképpen érdeklődjünk erről az utazásunk előtt az adott ország diplomáciai képviseleténél. A kábítószerek és pszihotóp készítmények (nyugatók, élénkítők, és hallucinogének)  Európai Unióba való behozatala illetve kivitele külön egnegdélyezési rendszer alá tartozik. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Közigazgatási és Engedélyezési Hivatal Kábítószerügyi Főosztálya ad bővebb tájékoztatást. 
 
Háziállatok
Az unión belüli utazásunk során a háziállatokat (kutya, macska, görény) csak állatútlevéllel vihetjük magunkkal. Ezt a lakóhely szerinti illetékes állatorvos állítja ki, amennyiben az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítás végett tetoválással vagy mikrochippel. A harmadik országba való utazás előtt azonban mindig érdeklődjünk az adott ország helyi képviseleténél. Ha egy nem Uniós állampolgár érkezik egy harmadik országból az Unió tagállamainak területére, úgy a házikedvencnek az azonosításra alkalmas chip vagy tetoválás, a szükséges oltások, és az állatútlevél mellett egyszeri beutazásra szóló állatorvosi bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell. 

Vadászati, sport célú fegyverek
Az Európai Unió területén iyen típusú fegyverek szállítása csak európai lőfegyvertatrtási engedéllyelszállíthatóak. A harmadik országba történő szállítás feltételeiről az illetékes ország diplomáciai képviselete tud felvilágosítást adni. Az Unió területén állandó lakhellyel nem rendelkező, harmadik országbeli személy a határátlépés alkalmával a vámhatóság képsviselője által kiadott (díjköteles) fegyver és lőszerkísérő igazolás alapján jogosult lőfegyverét és töltényeit vadászatra vagy sportlövő versenyre behozni, ha az itt tartózkodása nem haladja meg a 90 napot. A vadászatot és a versenyt hitelt érdemlően igazolni kell. Lőfegyver vásárlás esetén csak a rendőrség által kiadott megszerzési engedéllyel hozható be lőfegyver az EU területére. Az önvédelmi célra behozott fegyvert csak illetékes megyei rendőrfőkapitányság engedélyezheti. 
 
Jövedéki termékek
A jövedéki termékek csak kereskedelmi mennyiségben adó és vámkötelesek. A jövedéki adótörvény szerint, már kereskedelmi mennyiségnek számít: 
 • 800 db cigaretta
 • 200 db szivar
 • 400 db szivrka
 • 1000 gramm fogyasztási dohány
 • 110 liter sör
 • 20 liter köztes alkohol termék
 • 10 liter alkohol termék
 • bor és pezsgő együttesen 90 liter (ebből a pezsgő legfeljebb 60 liter lehet)
A folyékony tüzelő és fűtő anyagok valamint  10 litert meghaladó üzemanyag mennyiség adó és vámköteles. Harmadik országba általában egy karton cigarettát és az üzemanyagtartályban lévő üzemanyagot be lehet vinni, de indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk az adott ország itteni képviseleténél.

Kulturális javak
Az Unióból való kivitel engedélyezésére a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal állít ki engedélyt.www.koh.hu 
 
Készpénz-bejelentési kötelezettség az Európai Unió külső határain
Mindenkinek, aki belép vagy elhagyja az Unió területét és 10.000 Euro vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy kézpénzt helyettesítő eszköz van nála (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk), a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozni. 
A nyilatkozat innen tölthető le: http://ec.europa.eu/euchascontrol
A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál kell benyújtani, ahol belépünk illetve elhagyjuk az Unió területét. Az EU néhány tagállamában léteznek még külön ellenőrzések és nyilatkozattételi kötelezettségek, ezekről indulás előtt érdemes érdeklőrni. 
 

HARMADIK ORSZÁGBÓL AZ EU-BA ÉRKEZŐKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A behozatalnak alkalmi jellegűnek kell lennie, és kizárólag az utas és családja személyes használatára vagy ajándékozás cáljából történhet. Nem az Európai Unió területéről, személyi poggyászban az alábbi áruk hozhatók be vám és adómentesen: 
Alkohol termékek és alkoholt tartalmazó italok (csak 17 éves kor betöltése után): 
 • 4 liter szőlőbor
 • 16 liter sör
 • 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkohol termék vagy legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált alkohol termék , vagy
 • 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék, pezsgő vagy egyéb bor

Dohány termékek: 

Légi utasokNem légi utasok
200 db cigaretta vagy
100 db szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű) vagy
50 db szivar vagy
250 gramm fogyasztási dohányt
40 db cigaretta vagy
20 db szivarka vagy
10 db szivar vagy
50 gramm fogyasztási dohány

 Tehát ezek a termékek (kivéve szőlőbor és sör) külön-külön jelentik az adomentességi értékhatár 100%-át, de a meghatározott mennyiséghatárok százalékos részarányainak együttes összege sem haladhatja meg a 100 százalékot. Tehát ha nem légi utas behoz 40 db cigarettát, akkor további dohánytermékekre már nincs adó és vámmentessége. De ha csak 20 db cigarettát hoz be, akkor mellette behozhat még vám és adómentesen 10 db szivarkát vagy 5 db szivart vagy 25 gramm fogyasztási dohányt. 

Egyéb áruk: 
A fenti árukon túl, légi forgalomban 430 Euro értékig, nem légi forgalomban 300 Euro értékighozható be egyéb áru adó és vámmentesen. 

Üzemanyag: 
A gépjármű tartályában lévő üzemanyag, és még legfeljebb 10 liter üzemanyag hozható be vám és adómentesen. A behozott üzemanyag nem használható más járműben, mint amiben behozták, a tartályból a mentességben részesülő személy nem távolítjahatja el vagy helyezheti át, továbbá nem ruházhatja át sem ingyen sem visszterhesen. 

Telefonhívás

Spanyolország hívószáma: +34

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Közlekedés

A spanyol utak jó minőségűek. Az országban a terepviszonyok miatt kevés az autópálya, amik természetesen fizetősek. Aki autóval érkezik vagy bérelne, könnyedén eljuthat minden turisztikailag fontos helyre. A helyi autósok mediterrán temperamentumúak ugyan, de fegyelmezettek.

Vasúthálózat

Minden fontos helyet felkereshetünk vasúton. Több féle vonatot üzelmeltetnek:

 • Vannak helyi (regionális) járatok, amik minden állomáson megállnak, ezért elég lassúak.
 • Az Estrella távolsági járat nagyobb településeken áll meg, néhol éjszaka is közlekedik, ezért nagyon kényelmes és időtakarékos utazási forma.

A vonatok tiszták, kényelmesek, gyakran légkondicionáltak, megbízhatóak és sűrűn közlekednek. Minden napszakban vannak járatok minden irányba.

Belföldi repülőjáratok

A legtöbb nagyvárosba, akár a tengerpartra, akár a kontinens belsejébe vannak járatok, bár jegyeket ezekre nem is olyan könnyű szerezni.

Taxi

A fővárosban sok taxi van, olcsók és ritkák a szokásos taxis-trükkök. Egy reptéri fuvar nagyjából 20-25 euró, egy normál városi út pedig átlagban 6-10 euróba kerül.

Távolsági buszok

Kényelmes, tiszta és légkondicionált utazási lehetőség, bár a csatlakozások között sok idő telhet el. Egy nagyváros környékének (50-100 km) felderítésére a legalkalmasabb mód, hiszen minden jelentősebb turisztikai ponthoz vannak járatok.

Városi közlekedés

A nagyvárosokban általában jó a buszhálózat. Az első ajtónál kell felszállni, jegyet a gépkocsivezetőnél is vehetünk, de az drágább (1 jegy 1 euró, 10 jegy 5 euró).

Madridban sűrű metróhálózat van. A metróhoz sok helyen csatlakozik a külvárosi földalatti vasút, a tren de cercanías.

A tengerparti nyaralóhelyek, városok között állandó autóbuszjáratok közlekednek.

 

Közművek

A szállodákban iható a víz, ezért nem kell kerülni a csapvíz és az üdítőkhöz használt jégkocka fogyasztását.

Sport és szórakozás

TOSSA DE MAR: FAKULTATÍV PROGRAMOK (A kirándulások programja esetlegesen változhat. Az itt megadott árak tájékoztató jellegűek.)

Andorra - A miniállam

Felnőtt: kb. 43 Euro/fő
Gyerek: kb. 32 Euro/fő

Egy rendkívüli kirándulás a spanyol-francia határ között lévő, 468 km2 alapterületű miniállamba, mely a Pireneusok szívében, 1200 m magasan terül el. Végigutaznak egész Katalónián, átkelnek egy 5 km-es alagúton és gyönyörködhetnek az alpesi tájban, a különleges hegyvidéki építészetben. Mivel a miniállam adó- és vámmentes ország, így vásárlással is kellemesen összekapcsolható. Egész napos program. A kirándulás Tossa de Marból csak 35 fő jelentkezése esetén indul.

BARCELONA MONTSERRATTAL

Felnőtt: kb. 40 Euro/fő
Gyerek: kb. 25 Euro/fő

Egész napos kirándulás. Délelőtt ismerkedés Barcelonával: Sagrada Familia, az 1888-as Világkiállítás színhelyei, Diadalív, kormányépületek, kikötő, Kolumbusz-emlékmű, Ramblák, gótikus negyed, Plaza Catalunya, majd a Montjuic-hegy, Nemzeti Palota, olimpiai létesítmények. A Montjuic-hegy kilátójáról búcsúzunk a várostól, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. Ezt követően délután Spanyolország második legnagyobb búcsújáró helyét, a 700 méter magasan, páratlanul szép környezetben lévő Montserrati-kolostort tekintik meg utasaink. Itt a bencés rendi apátság templomában látható a világhírű Fekete Madonna, a katalánok védőszentje.

BIKAVIADAL BARCELONÁBAN

kb. 55 Euro/fő

A legtipikusabb spanyol program. Látogatás a világ harmadik, Spanyolország második legnagyobb arénájába, a barcelonai Monumental Arénába, ahol a program során három torreádor hat bikával küzd meg. Klaszszikus - véres - viadal az utolsó stációig. Indulás 14 órakor, a viadal előtt utasaink rövid, autóbuszos városnézésen vesznek részt: az Olimpiai Falut látogatják meg. A viadal után a híres Nemzeti Palota előtt lévő, Európa legnagyobb világító és zenélő szökőkútrendszerének éjszakai programját is megtekintik vendégeink. A program kora délutántól éjfélig tart. A program módosulhat, elmaradhat a torreádorok cseréje, megbetegedése esetén.

FLAMENCO EST

Felnőtt: kb. 42 Euro/fő
Gyerek: kb. 22 Euro/fő

Egy XVII. századi udvarház szolgál a nemzeti est színhelyéül, mely már önmagában is nagyon sajátos és megnyerő. A négyfogásos vacsora korlátlan italfogyasztással (Sangria, bor, pezsgő, grog, üdítő) párosul, mely alatt élőzene szól. Ezt követi a több mint egyórás, nagyon színvonalas flamenco táncbemutató. A műsor után még jut idő a vendégeknek is szórakozni: a teremben szalonzene, az udvaron diszkó. Hazaérkezés éjfél után.
 

HAJÓKIRÁNDULÁS TOSSA DE MARBÓL

Felnőtt: kb. 12 Euro/fő
Gyerek: kb. 9 Euro/fő

Egy egyórás program, mely során a tengerről csodálhatják meg a Costa Bravát. Az üvegaljú hajóból gyönyörködhetnek a gazdag, víz alatti növény- és állatvilágban. A hajóút során több barlangot is megtekinthetnek belülről, melyeket a látási viszonyok javítása érdekében megvilágítanak. A program délután indul.

 

DELFINÁRIUM - MARINELAND

Felnőtt: kb. 22 Euro/fő
Gyerek: kb. 13 Euro/fő

A többhektáros szabadidőközpontban egyszeri belépő megfizetése után ingyen tekinthetik meg a delfin- vagy papagájshow programokat, és használhatják az úszómedencéket, vízi csúszdákat. Található még itt egy miniállatkert, játszópark, ajándéküzlet, bár és étterem.

 

 

DALÍ VILÁGA

Felnőtt: kb. 40 Euro/fő
Gyerek: kb. 25 Euro/fő

A kirándulás során ellátogatunk Gironába, ahol felfedezhetjük az óvárost, végigsétálhatunk az Onyar folyó hídján a zsidónegyedbe, a katedrálishoz. Ez után megyünk át Figueresbe, ahol a Dalí Múzeumot csodálhatjuk meg.

 

 

WATER WORLD

Felnőtt: kb. 22 Euro/fő
Gyerek: kb. 15 Euro/fő

Az idelátogató vendégek a csúszdák és medencék paradicsomában tölthetnek el egy napot. Egyszeri belépő megfizetése után ingyen használhatják a nyitott és fedett vízi csúszdákat, pezsgőfürdőt, hullámmedencét, játszóteret. Étterem, bár, ajándéküzlet, minigolf szolgálja a vendégek kényelmét. Egész napos program.

 

 

PORT AVENTURA

Felnőtt: kb. 45 Euro/fő
Gyerek: kb. 38 Euro/fő

Egész napos buszos kirándulás Salou közelébe, Európa legnagyobb, 1995-ben megnyitott tematikus parkjába. Az utasokat külön autóbusz viszi a parkhoz, a menetidő kb. 3 óra. A park területén nincs idegenvezetői kíséret, az itteni szabadidő kb. 8 óra. A 115 hektáros park számos felejthetetlen kalandot ígér. Hajózás és lesiklás polinéziai vulkánok között, Európa legnagyobb ciklonja, utazás a Colorado hullámain egy farönkön, utazás a Grand Kanyon vad vízein, hajóhinta, mexikói repülőszőnyeg, egzotikus éttermek, ajándéküzletek, madár-show és jellegzetes táncbemutatók. Gyermekeknek külön programok.

MALLORCA: FAKULTATÍV PROGRAMOK (A kirándulások programja esetlgesen változhat. Az itt megadott árak tájékoztató jellegűek.)

SZIGETTÚRA

Ára: kb. 14.900 Ft/fő
gyerek: kb. 8.900 Ft/fő

Egy felejthetetlen kirándulás Mallorca vadregényes hegyvidékében és tengervilágában. Busszal utazunk a Tramuntana hegység szerpentines párkányútjain egészen a fenséges La Calobra kanyonig. Séta ill. fürdési lehetőség különleges környezetben a kanyon lábánál, ahol a Parreis folyó vadregényes szurdokvölgyből a nyílt tengerbe ömlik. Innen hajó út vezet a romantikus sziklás hegyvonulat mentén Puerto Soller festői kagyló alakú kikötőjébe. Busszal tovább panorámás úton hegyi falvak (Deia) mentén, fotószünet egy tengeri kilátónál, Valdemossa - Mallorca legszebb hegyi műemlékvárosa (zegzugos utcák, templomok, paloták).
 

SÁRKÁNYBARLANG - PORTO CRISTO

Ára: kb. 11.900 Ft/fő
gyerek: kb. 7.600 Ft/fő

Szélmalmok és gyümölcsfaültetvények mentén érkezünk Manacor-ba, ahol meglátogatjuk a nemzetközi hírű gyöngykészítő üzemet. Szabadidő Porto Cristo, a keleti part legszebb fekvésű öbölmenti városának elegáns tengerparti sétányán. A Sárkánybarlang a természet igazi remekműve: különleges kivilágításban csodálhatjuk a csappkő képződmények ezernyi formáját. a barlang mélyén található a világ egyik legnagyobb felszín alatti tava, melynek partján klasszikus zenét hallgatunk.

 

FORMENTOR-FÉLSZIGET

Ára: kb. 11.900 Ft/fő
Gyerek: 7.600 Ft/fő

Porto de Pollensa látványos kikötőjéből hajóval utazunk Formentor hegylánca és tagolt partvonala mentén. Fürdési illetve sétálási lehetőség Formentor hófehér homokos strandján. A félsziget kilátópontjáról és panorámaútjáról lélegzetelállító kilátásban lesz részünk a tengerbe zuhanó vad sziklaormokra valamint a szelíd Pollensa-öbölre. Alcudia történelmi város mellett egy jellegzetes heti vásárt is megtekintünk, délután borkostoló egy patinás borpincében. 
 

MARINELAND (DELFINÁRIUM)

Ára: kb. 9.900 Ft/fő
Gyerek: kb. 6.700 Ft/fő
(Az ár a transzfert és a belépőt tartalmazzák)

Delfinek játékos bemutatója, fókák, papagáj cirkusz, cápák, pingivnek, gyöngyhlászat, stb. Kiváló szórakozás felnőtteknek és gyerkeknek egyaránt.

Strandok

Spanyolországnak 3150 km hosszú tengerpartja van az Ibériai félszigeten. A keleti és déli part a Földközi tenger medencéjében, illetve Gibraltártól keletre az Atlanti óceán partjainál igazi vízi paradicsom. Az északnyugati óceáni partja bár nagyon szép meg sem közelíti a Földközi tengerit, mely első sorban a víz viszonylagos hűvössége, valamint kevesebb strandolásra alkalmas partszakasznak köszönhető. Ezen kívül ezen a területen számítani kell hirtelen viharokra és erős árapályra. 

Gasztronómia

Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemző ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak. Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának főleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak.

A főzés egyik elengedhetetlen alapanyaga az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a mediterrán országokban sokkal nagyobb az átlagéletkor. A sáfrányt szintén gyakran felhasználják. Sok étel alapja a sofrito, amely fokhagymából, hagymából, valamint paradicsomból áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. Szinte mindig bort (sherryt) kortyolgatnak a fogások mellé. Kenyeret szinte minden mellé esznek, és a nyári hónapokban salátát is szinte mindig fogyasztanak. A különböző különleges sajtok (juh-, tehén-, és kecskesajtok, gyakran mixelve is), és kolbászok is igen népszerűek, sok ételt pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket (népszerűek a pudingok, pl. a rizspuding - arroz con leche), vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, és tortát csak különleges alkalmakkor.

Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fő összetevői a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik. Serpenyőben készítik, sofrito-alappal.

cocido tipikus spanyol főételnek, a paella mellett Spanyolország másik reprezentatív nemzeti ételének számít, főleg a középső, és északi területeken. Általában különböző húsokat, kolbászokat, zöldségeket, és babot tartalmaz.

Népszerű szokás a tapas fogyasztása. Ezt általában este 9-11 között, vacsora előtt fogyasztják, és mellé bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. Madridban, Észak-Spanyolországban, és Andalúzia néhány részén az éttermekben a tapast étvágygerjesztőként, fogpiszkálóra tűzve, ingyen kínálják.

Egy másik tradicionális spanyol szokás a churro fogyasztása desszertként. A ropogós édességet általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros).

tortilla de patata, vagy gyakran csak tortillának hívják, szintén igen elterjedt. Ez gyakorlatilag egy tojásból készült omlett, sült paradicsommal. Magyarországon göngyölve ismerjük, de lapított formában is tálalják.

gazpacho Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Hidegen felszolgált leves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül (elkészítési módjától függően) olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs két étterem, vagy két település, ahol ugyanolyan gazpachot készítenek.

Természetesen, mediterrán országként a legjellemzőbb mindenféle tengeri hal, és egyéb tengeri élőlények fogyasztása. Rendkívül népszerű pl. a tintahal. Spanyolországban sokszor a hal saját tintájában főzik meg (chipirones en su tinta).

migast főleg reggeliként fogyasztják, a megmaradt kenyérből, és tortillából csinálják, de ma sok spanyol étteremben előételként ebédre, és vacsorára is felszolgálják. Gyakran fokhagymát, paprikát, olívaolajat, esetleg szalonnát is hozzáadnak, és sokszor tükörtojással, vagy szőlővel szolgálják fel.

jamón serrano vékony szeletekben, nyersen felszolgált sonka, hasonló az olasz prosciuttohoz.

Egyszerű, de népszerű étel Spanyolországban az arroz a la cubana, amely egyszerűen rizsből, tükörtojásból, és paradicsomszószból áll.

 

Dohányzás

Tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszíneken is például a játszótereken és a kórházudvarokon.

Egészségügy

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb  körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Spanyolországban különösebb egészségügyi veszély nem fenyeget. A védőoltások nem ajánlottak. Azonban érdemes odafigyelni a higiéniai szokásokra és az utcai gyorsbüfék ételeire. Ajánlatos magunkkal vinni alapgyógyszereket, pl. fejfájásra, torokfájásra, hányingerre és azokat a gyógyszereket, amiket huzamosabb ideje használunk. 

Szokások

Borravaló

Spanyolországban nem szokás borravalót adni. Az éttermekben mindenhol felszámítanak külön felszolgálási díjat. Ha hitelkártyával fizetünk, a számlán még csak nem is találunk olyan helyet ahol feltüntethetjük a borravaló mértékét.Spanyolországban szokás borravalót adni még a liftes fiúnak is a szállodában vagy a jegyszedőnek a moziban, a strandon.

Ünnepek

Január 1. - Újév
Január 6. - Vízkereszt
Január 22. - Szent Vince napja
Nagycsütörtök
Nagypéntek
Húsvéthétfő
Május 1. - A munka ünnepe
Pünkösdvasárnap
Július 7-14. - Bikafuttatás
December 25-26. - Karácsony

Kedvezmény kártyák

NEMZETKÖZI DIÁKIGAZOLVÁNY

A diákok egy-egy külföldi utazás során nagy kedvezményeket érhetnek el az ISIC nemzetközi diákigazolvánnyal, ezért mindenképpen érdemes kiváltani. Jelenleg több mint 30.000 elfogadóhelyen használhatod több mint 100 országban.

Fontosabb kedvezmények, lehetőségek:

 • külföldön a segítségével tudod igazolni, hogy diák vagy,
 • aktiválás után telefonkártyaként, valamint internetezéshez is használhatod
 • az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékeket kedvezménnyel látogathatod (ez akár 20-50 % is lehet),
 • utazási kedvezmények járnak vele (repülőjegyre, országon belüli utazásokra),
 • ingyenes segítségnyújtásra és tanácsadásra is jogosít.

Mindezeken kívül múzeumok, diákszállások, éttermek stb. is adnak kedvezményeket a kártya birtokosának.
 
Az igazolvány kiváltható irodánkban, 12 éves kor felett, melyhez érvényes magyar oktatási intézmény által kiállított nappali tagozatos diákigazolványra és 1 db igazolványképre van szükség. Az elkészítés ideje kb. 5-10 perc. 

Ára: 2.600 Ft
Ennek lejárati ideje egy év.