Málta körutak

Málta egy, a Földközi-tengeren található szigetvilág, Szicíliától 93 kilométerre délre. Csak a három legnagyobb sziget, Malta, Gozo (Ghawdex) és Comino (Kemmuna) lakott. Többi szigete (Szent Pál-sziget, Cominotto, Filfla) lakatlan. A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa. A törpeállam ezek mellett az Európai Unió legkisebb tagállama. Málta gazdag örökségéből az UNESCO a kulturális világörökséggé nyilvánított a Ħal Saflieni-i hipogeumot (őskori földalatti szentély), Valletta városát és Málta megalitikus templomait (Ġgantija, Mnajdra).

Éghajlat

Málta éghajlata mediterrán, aminek jellemzője a hosszú, forró és száraz nyár, meleg esős ősz, és rövid enyhe, csapadékos tél. A tenger közelsége miatt, magas a páratartalom, mely még nehezebben elviselhetővé teszi a sokszor 40co-os hőséget, télen pedig a nyirkosság miatt hidegebbnek érződnek a belső terek a lakásokban. Sok Déli országhoz hasonlóan, nem minden lakásba szereltek fűtést, szerencsésebb esetben klímával, vagy elektromos hősugárzóval, de nem ritka, hogy egyáltalán nem fűtenek, inkább melegen felöltöznek otthonaikban a helyiek.

 

Közlekedés

Málta földrajzi elhelyezkedésének, és a sziget adottságainak betudható, hogy csak közúti, tengeri és légi közlekedés lehetséges. Kötöttpályás tömegközlekedés vonat, metró, villamos nincs.

Egy nemzetközi repülőtérrel rendelkezik a luqai Ajruport Internazzjonaly ta’ Malta, de kisebb repülőterek találhatóak még Gozon és Mgarr-ban. Főként a nyári szezonban számos fapados légitársaság indít járatokat, melyeknek köszönhetően Málta mára egyre inkább megfizethető és elérhető úti cél, mindenki számára. A reptérre megérkezve tömegközlekedéssel-autóbusszal is eljuthatunk Málta központjába, ám itt egy órás buszozással kell számolnunk. A taxi körülbelül 20-22 EUR.

Legjellemzőbb az autóbuszos tömegközlekedés, mára már teljesen lecserélték a sokáig Málta jelképeként is ismert sárga-piros buszokat, és helyettük, modern klímával felszerelt buszok járják a várost. Az úthálózat többnyire kanyargós, kisebb dombokkal, lejtőkkel tarkított, így egy rövid távolság megtétele is hosszú időt vesz igénybe. A közúti forgalom nagyon erős, így a dugóban állás sem ritkaság a szigetországban. A buszokra a vezetőnél lehet jegyet váltani, melyet 2 órán keresztül lehet felhasználni, ez idő alatt annyiszor lehet, járatot váltani ahányszor szeretnénk. Egy jegy ára 2.00 EUR. Sokan használják mind a helyiek, mind a turisták ezt a formáját a közlekedésnek, így a frekventáltabb időszakokban előfordulhat, hogy nem férünk fel a buszra, ahol tömeg esetén az a szabály lép életbe, hogy annyi ember szállhat fel, mint amennyi az adott megállóban leszállt.

Rengeteg taxi jár kel a frekventáltabb településeken, melyek többnyire a tengerpart mentén fekszenek. A taxik színe fehér és általában fix tarifával dolgoznak, de érdemes előre megbeszélni a sofőrrel, hogy hova szeretnénk menni, és az mennyibe fog kerülni. Nem jellemző, hogy átvernék a turistát, de azt sem lehet állítani, hogy sosem fordult még elő.

Turistaként a legjobb és talán legolcsóbb módja a közlekedésnek a robogó bérlés. Mivel a közúti forgalom nagyon erős a dugó kikerülésére egy robogó a legkiválóbb, sajnos gyalogosan túl nagyok a távolságok az egyes települések között.

Az autóbérlés, abban az esetben jó döntés, ha szeretnénk bejárni, akár Gozó szigetét, vagy a Málta központjától távolabb eső területeket, mint például, Mdina, Bugibba, Meliha Bay, Popeye Village, Marsaxlokk. Rengeteg felfedezni való kis partszakasz van, amit érdemes bejárni. Természetesen a helyi busz járatokkal is eljuthatunk ezekre a helyekre, de rengeteg időt spórolhatunk meg, ha nem kanyargunk be busszal az összes környező faluba, hanem célirányosan tudunk haladni.

 

Gasztronómia

A máltai konyha számos tradicionális étellel rendelkezik, mindazonáltal jelentős szerepet kapnak az olasz, arab és angol ételek is. Ha szeretnénk hagyományos máltai ételt kóstolni, akkor az éttermek étlapján érdemes a Bragioli (vörösboros, töltött marhahústekercs), Fenek (sült nyúl, paradicsomos mártásban), Ravjul (rikottával töltött tészta paradicsomszósszal) szavakat keresni, desszertnek érdemes kipróbálni az Imqaretet, mely egy olajban kisütött datolyával töltött tészta. Az utcán számos pékséget találni, ahol pastizzit árulnak, egy szicíliából származó töltött levelestésztát, melyet a máltaiak előszeretettel fogyasztanak uzsonnára, tízóraira. A helyi lager a Cisk, kimondottan jó, a helyiek által nagyon kedvelt üdítő italt a Kinnie-t viszont, csak a bátrak próbálják ki.

Rendezés:
1 ajánlat található
+36 20 459-5424 Kapcsolat