Kanada részletes információk

Diplomáciai képviselet

Kanada - Nagykövetség, Ottawa

Cím:
299 Waverley Street, Ottawa, Ontario K2P OV9
Előhívó:
(00)-(1)-(613)
Telefon:
230-2717
Ügyelet:
(00)-(1)-(613)-612-9937
Fax:
230-7560
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet:
dr. Ódor Bálint
E-mail:
mission.ott@mfa.gov.hu
Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/ottawa
Facebook :
www.facebook.com/EmbassyHUCA

 

Kanada - Konzuli Hivatal, Ottawa

Cím:
302 Metcalfe Street, Ottawa, Ontario K2P 1S2
Előhívó:
(00-1-613)
Telefon:
230-8215
Ügyelet:
612-9937
Fax:
230-8887
Konzul:
dr. Simon Éva
E-mail:
consulate.ott@mfa.gov.hu
Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/ottawa
Ügyfélfogadás:
hétfő-szerda-csütörtök: 9.00-12.00
Konzuli kerület:
Ottawa közigazgatási területe, valamint Alberta, Brit-Kolumbia, Prince Edward-sziget, Québec, Új-Brunswick (New Brunswick), Újfundland és Labrador, Új-Skócia (Nova Scotia) tartományok, továbbá Yukon, Nunavut és az Északnyugati Területek (Northwest Territories)
Az 1/2002. (1.23.) KüM - IM együttes rendelet 2.§-ban foglalt konzuli tanúsítvány kiállítására vonatkozó felhatalmazás – felhatalmazva!

 

Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok vonatkozásában Kanada bécsi nagykövetsége az illetékes: http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/contact-contactez.aspx?lang=eng&menu_id=15

 

Időeltolódás

Magyarországhoz képest mínusz 6 óra Kelet-Kanada általunk meglátogatott vidékein, mínusz 8 óra Calgaryban és a Sziklás-hegységben, mínusz 9 óra Nyugat-Kanada többi részén (pl. Vancouverben, illetve egész Brit Columbia tartományban).

Fizetőeszköz

Kanadai Dollár (CAD)

Beutazási szabályok

Vízum 2015 januárjában magyar állampolgároknak nem szükséges. A tervezett tartózkodás után még legalább hat hónapig érvényes útlevélre van szükség.

Telefonhívás

Neo Phone telefonkártyával vezetékesről, fülkéből és mobilról egyaránt 35 Ft/perc a hívás díja Magyarországra.

Közlekedés

Kiépült vasútvonallal, autópályákkal, vízi útvonalakkal, csatornahálózattal rendelkezik az ország. Kikötői, öblei forgalmasak, repterein kívül a légi közlekedés szolgálatában helikopter-leszállópályák is állnak.

Közművek

Elektromosság: 110 V, 120 V

Sport és szórakozás

Kanada legnépszerűbb sportága a jégkorong. A kanadai jégkorong-válogatott 23-szoros világbajnok, legutóbb 2004-ben nyert aranyérmet.
A jégen csúszó nehéz gránitkorongokról és a lelkesen söprögető játékosokról felismerhető curling az ország egy másik közkedvelt sportága. A szánhúzás szintén jellegzetes kanadai sportág.
A legfőbb síközpontok Ontarióban, Québecben, Albertában, illetve Whistler környékén, British Columbiában találhatók, de aki valami igazán különlegesre vágyik, menjen el az alaszkai határ közelébe, ahol akár az inuit eszkimó indiánok sajátos sportágait is gyakorolhatja.

A kanadai kultúrára igen nagy hatással van a brit és az amerikai, de ez a befolyás számos egyedi jellegzetességgel keveredik. Különösen az utóbbi évtizedekben, az 1967-es centenárium óta erősödött meg az önálló kanadai identitás. A növekvő amerikai kulturális jelenléttől való félelmek több törvényt és kormányzati intézkedést szültek, melyek a kanadai kultúra őrzését támogatják. Ugyanakkor a kanadai identitás részben az USA-tól való elkülönülés alapján áll. Például a kanadaiak az amerikai olvasztótégely-szemlélet helyett inkább az egyes népcsoportok egymás mellett éléséről, s az általuk létrehozott kulturális mozaikról beszélnek.

Egészségügy

Védőoltásra nincs szükség.

A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. Ezért a kiutazás előtt olyan egészségügyi biztosítás megkötése javasolt, amit Kanadában elfogadnak, így megelőzhető az, hogy előre ki kell fizetni a számlát, amit aztán csak utólag térítene meg a biztosító.

Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Nagy hideg esetén, szabadtéren ajánlatos kerülni a megerőltető tevékenységeket. Ilyenkor ajánlott az orr- és szájnyílás befedése, hogy a tüdőt a hideg levegőtől és az esetlegesen fellépő tüdőgyulladástól meg lehessen óvni. A jó napszemüveg használata ajánlott a nagy és összefüggő hó felülettel rendelkező területeken.

Kanadában előfordulhat a veszettség, amit főleg vadon élő kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat harapása esetén a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Ünnepek

2015-ben a legfőbb ünnepek:

Január 1. - Újév
Február 16. - Család napja (Family Day)
Április 3. - Nagypéntek
Április 6. - Húsvét hétfő
Május 18. - A királynő napja (Victoria Day)
Július 1. - Kanada nap
Szeptember 7. - A munka ünnepe (Labour Day)
Október 12. - Kanadai Hálaadás
November 11. - Megemlékezés napja (Rememberance Day)
December 25. - Karácsony