India részletes információk

Diplomáciai képviselet

India - Főkonzulátus, Mumbai:

Cím:
TCG Financial Centre, #803, 8th Floor, C53, G Block, BKC, Bandra East, Mumbai 400 098

Előhívó:
(00)-(91)-(22)

Telefon:
6770-1637

Ügyelet (konzuli ügyekben, vészhelyzetben):
00-91-9820709360

Ügyfélfogadás:
Hétfő-Csütörtök 9:00-15:00
Péntek 9:00-13:00

Főkonzul:
Dr. Révai-Bere Norbert

E-mail:
mission.mum@mfa.gov.hu

Konzuli kerület:
Maharashtra, Kerala, Tamil Nadu, Gudzsarat (Gujarat), Goa, Karnataka, Andhra Pradesh államok és Puducherry, Daman és Diu, valamint Dadra és Nagar Haveli szövetségi területek

Az 1/2002. (1.23.) KüM - IM együttes rendelet 2.§- ban foglalt konzuli tanúsítvány kiállítására vonatkozó felhatalmazás – felhatalmazva!

 

India - Nagykövetség, Újdelhi:

Cím:
2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021

Előhívó:
(00)-(91)-(11)

Telefon:
2611-4737
2611-4738
2611-4739
2611-4740

Ügyelet konzuli ügyekben, kizárólag vészhelyzetben, a nap 24 órájában:

0091-87-5030-3555

Fax:

2688-6749

E-mail:
mission.del@mfa.gov.hu

Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi

Nagykövet:
Bus Szilveszter

További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van:
Banglades, Maldív-szigetek, Nepál és Srí Lanka

Időeltolódás

Magyarországhoz képest plusz 4,5 óra.

Fizetőeszköz

A rúpia India hivatalos pénzneme.

Beutazási szabályok

Indiába beutazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. A rövid távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje 90 vagy 180 nap, ami Indiába való egyszeri vagy többszöri belépést tesz lehetővé. A hosszú távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje a 180 napot meghaladja. Az útlevélnek 2 üres oldalt kell tartalmaznia a vízum kérelmezésekor és az Indiába való belépéskor még legalább 180 napig érvényesnek kell lennie.

Indiai tartózkodása során érvényes útlevelét mindig tartsa magánál, a helyi hatóságok azt ellenőrizhetik, utazása során személyazonossága igazolására szólíthatják fel. Különösen javasolt, hogy útlevelének személyi adatokat tartalmazó oldaláról és indiai beutazást szolgáló vízumáról utazását megelőzően készítsen fénymásolatot. Ezt utazására vigye magával és jól őrizze meg, tartsa mindig biztonságos helyen, útlevelétől külön. Útlevele elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén az indiai hatóságok minden esetben kérik ezeket a fénymásolatokat mind az elvesztés, a lopás vagy a megsemmisülés tényét rögzítő rendőrségi adatfelvételnél, mind az idegenrendészeti hatóságnál kilépési engedély (exit permit) beszerzésének igénylésekor.

Különös figyelmet érdemes fordítani az Indiába való belépéskor, még a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelébe elhelyezésre került-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiánya a későbbiekben rendkívül megnehezítheti az országból való kilépést, előfordulhat, hogy illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás indul a külföldi ellen.

Vámszabályok

Bizonyos cikkek behozatalát szigorú szabályok rögzítik, ilyenek például egyes műszaki cikkek, italok, vagy a dohányáruk. Egyes műemlékeknél csak külön engedéllyel lehet vakus fényképezőgépet használni.

Telefonhívás

India hívószám 91. Az országban a magyar mobiltelefonok általában működnek, noha van úgy, hogy csak sms küldés/fogadás lehetséges. Az utcai készülékekről ugyanakkor kifejezetten olcsó és jó minőségű a telefonálás. Amennyiben szállodából szeretnénk telefonálni, előtte mindenképp tisztázzuk a tarifát a recepción!

Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges, az engedély nélküli készülékek használóit adott esetben őrizetbe is vehetik.

Közlekedés

A belföldi közlekedés egyáltalán nem tartozik a leggyorsabb és legkényelmesebbek közé, ellenben nagyon olcsó, mindenhol funkcionál és a hozzáférhető közlekedési eszközök száma és skálája széles. Nem szabad elfeledkezni arról a tényről sem, hogy legendás és a közlekedés csodálói között nagyra értékelt közlekedési eszközökön is lehetősége lesz utazni.

Közművek

220-240 voltos feszültség, adapterek használata szükséges.

Gasztronómia

Az indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. A magyar konyha ebben nagyon is hasonlít az indiai konyhához. Az indiai fűszerek teljesen eltérnek a magyar fűszerektől, viszont a magyar cseresznyepaprikához képest enyhébbek az indiai fűszerek. Az indiai vegetariánusok fogásai igen népszerűek. Rengeteg fűszert használnak, melyek speciális ízt adnak az ételeknek. Hasonlóság az indiai és a magyar konyha között a paprika használata, ezen kívül használnak curry-t,  gyömbért, sárgagyömbért, chili paprikát, koriandert, kardamomot, a magyar konyhából is jól ismert fűszerek közül a fahéjat, a borsot, a szegfűszeget, a köménymagot, a mustármagot és a mákot.

Egészségügy

Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni.

Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Felhívjuk az Indiába utazó, illetve az Indiában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az indiai egészségügyi és családi jóléti minisztérium, valamint a nemzetközi és helyi sajtóértesülések egyaránt megerősítik az influenzás és ezen belül a sertés influenzás (H1N1) megbetegedések számának növekedését Indiában.

Kötelező védőoltást nem írnak elő a hatóságok, azonban a Hepatitis A elleni védőoltás javasolt. Jó szolgálatot tehet valamilyen szúnyogriasztó készítmény, illetve gyógyszer az esetleges hasmenéses megbetegedések kezelésére. Tudomásunk szerint az Arany Háromszög mentén malária elleni gyógyszerre, valamint Hepatitis B és hastífusz elleni védőoltásra nincs szükség, de a biztonság kedvéért azt tanácsoljuk, hogy az utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot.

Ünnepek

A legtöbb indiai ünnepségnek vallási irányultsága van. Az ünnepségek jelleme nagyon vidám és szórakoztató. A vallásos ünnepek nagyrésze a holdnaptár szerint folyik, a moszlim ünnepek az iszlám naptár szerint. Az állami ünnepek napján, ahogy nálunk is megszokott, az üzletek és hivatalok zárva tartanak. Mozgó ünnepek közé tartozik a Ramadán és az Id ul – Fitr (a böjti hónap kezdetének és végének ünnepei), Muharram (a Próféta unokájának halálára emlékeznek) és az Id ul – Zuha (hagyományos zarándoklat bárányáldozatokkal).

Január elején ünneplik a Tamili fesztivált. Másik nagyon fontos ünnepély a kora tavaszi Sarasvatípúdzsá ünnep. Január 26 –án pedig országszerte ünneplik a Köztársaság napját, amelyet a fővárosban egy katonai felvonulás kísér. A Goani karnevál hírét a buja és vidám ünnepségek alakítják. Közkedvelt családi ünnep a Síva éjszakája. Tavasz kezdetén ünneplik Hólit, egy vidám ünnepet, amikor is az emberek különféle színes folyadékkal öntözik egymást agyba – főbe. Egy jelentős Karnevál követi. Azonban a tavasz legjelentősebb ünnepe a Húsvét. Nagy jelentőséggel bír a Pateti is – a tűz teremtésének ünnepe. A hinduista Új Év tánccal és zenével összekötött ünnepe áprilisban folyik. Mahávira születésének, a dzsainizmus megalapítójának ünnepe a legnagyobb dzsainisztikus ünnep. Szintén áprilisban ünneplik. Ezután következik a monumentális iskolai felvonulás és Buddha születésének ünnepe. Májusban rendezik meg Ganga istennő Földrejövetelének ünnepét, amelyet tisztító – fürdőzések követnek. Nágy kígyóistenség ünnepének helye júlisuban van, ahogy Varuna, a víz istenének szánt ünnep is. A legnagyobb nem vallási ünnep Indiában a Függetlenség napja, augusztus 15 – én. Nyár végén ünneplik a Gánes elefántfejű isten napját, a Kérali aratóünnepet, Krisna születését és Síva koronázásának napját (Avani Mula ünnep, Madurai). Szeptemberben ünneplik a 10 napos Dasahra démonok legyőzésének ünnepét és Mahatma Gándhí születésének évfordulóját is. Diválí fények és a dzsainisztikus Új Év napját ünneplik októberben. November és december fordulóján pedig Hampi, a tánc és zene állami ünnepe zajlik. A tipikus karácsonyi ünnepeket decemberben főként a nagyobb indiai városokban ünneplik.