Franciaország részletes információk

Diplomáciai képviselet

Párizs, Nagykövetség Konzuli Osztálya
Cím: 92, rue Bonaparte, 75006 Párizs (6.ker)
Előhívó:
- külföldről/mobilról: +33 1,
- országon belülről: 01
Telefon: 56 36 07 54
Ügyelet: 56 36 07 54
Fax: 56 81 02 30
E-mail: consulat.de.hongrie@wanadoo.fr
Honlap: www.hongrie.org

Monaco, Tiszteletbeli Főkonzulátus
Tiszteletbeli főkonzul: Elek István
Cím: Le Mirabeau 2, Av des Citronniers
Előhívó:
- külföldről/mobilról: +377,
- országon belülről: -
Telefon: 93 50 20 18
Fax: 93 50 38 79
Konzuli kerület: Monaco

Időeltolódás

Nincs 

Magyarország: 12 óra
Franciaország: 12 óra

Fizetőeszköz

Franciaország hivatalos pénzneme az euro. Váltópénze az euro cent. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes, 1 és 2 eurós, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós címletekben adták ki.
Hitelkártya és utazási csekk (American Express) korlátozás nélkül ki-és bevihető az országba. A dombornyomásos hitelkártyát (Visa, Maestro, Eurocard Mastercard) szinte minden étteremben, üzletben, bevásárlóközpontban elfogadják.
Pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy a forint nem konvertibilis valuta, tehát kint nem tudnak forint ellenében eurót vásárolni.
Eurót pénzváltó irodákban, bankokban, repülőtereken, pályaudvarokon, esetenként a szállodákban válthatunk.

Mindenhol lehet bankautomatákat találni. A készpénzfizetés kizárólag euróban bonyolódik.

Beutazási szabályok

- Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Franciaországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
- Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Franciaországban.

Vámszabályok

Az Európai Unió jogszabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról egy másik tagállamba történő árukivitelhez, illetve onnan Magyarországra történő árubehozatalhoz nem kapcsolódik vámeljárás.

Az utazás során a  magáncélra (személyes használatra, ajándékba) vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk kivitele és behozatal nincs korlátozva az Uniós országok között. Vannak azonban bizonyos termékek, amelyeknek az Unión belüli szállítása korlátozásokhoz illetve speciális engedélyekhez van kötve. Ilyenek pl.: a háziállat, vadászfegyver, alkohol és dohány termékek valamint a kábítószertartalmú gyógyszerek.

Egyes termékek Európai Unióba, illetve harmadik országba történő kivitelére és behozatalára vonatkozó speciális szabályok:

Élelmiszer
Harmadik országból az EU területére nyers húst, hentes árut, hústartalmú élelmiszert, tej és tejtartalmú terméket vagy egyéb könnyen romlandó élelmiszert nem ajánlatos hozni, mert ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú jogszabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával lehetséges. Kiutazáskor szintén nem ajánlatos magunkkal vinni ilyen jellegű termékeket, mert ez általában a harmadik országokban is szigorú feltételekhez kötöttek. Továbbá bármikor lehetnek olyan élelmiszerek, amik tiltó listára kerültek, valamilyen állatok által terjesztett betegségek terjedésének megakadályozása miatt. A kivitelről és a behozatalról is érdemes utazás előtt az adott ország diplomáciai képviseletén érdeklődni.

Gyógyszerek
Ha az Unión belüli utazása során valaki állandó gyógyszeres kezelésre szorul, a kezelőorvos által összeírt mennyiséget viheti magával, az utazás időtartamával összhangban. A harmadik országba való utazás során is többnyire ez a szabály érvényesül, de mindeképpen érdeklődjünk erről az utazásunk előtt az adott ország diplomáciai képviseleténél. A kábítószerek és pszihotóp készítmények (nyugatók, élénkítők, és hallucinogének)  Európai Unióba való behozatala illetve kivitele külön egnegdélyezési rendszer alá tartozik. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Közigazgatási és Engedélyezési Hivatal Kábítószerügyi Főosztálya ad bővebb tájékoztatást.

Háziállatok
Az unión belüli utazásunk során a háziállatokat (kutya, macska, görény) csak állatútlevéllel vihetjük magunkkal. Ezt a lakóhely szerinti illetékes állatorvos állítja ki, amennyiben az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítás végett tetoválással vagy mikrochippel. A harmadik országba való utazás előtt azonban mindig érdeklődjünk az adott ország helyi képviseleténél. Ha egy nem Uniós állampolgár érkezik egy harmadik országból az Unió tagállamainak területére, úgy a házikedvencnek az azonosításra alkalmas chip vagy tetoválás, a szükséges oltások, és az állatútlevél mellett egyszeri beutazásra szóló állatorvosi bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell.

Vadászati, sport célú fegyverek
Az Európai Unió területén iyen típusú fegyverek szállítása csak európai lőfegyvertatrtási engedéllyel szállíthatóak. A harmadik országba történő szállítás feltételeiről az illetékes ország diplomáciai képviselete tud felvilágosítást adni. Az Unió területén állandó lakhellyel nem rendelkező, harmadik országbeli személy a határátlépés alkalmával a vámhatóság képsviselője által kiadott (díjköteles) fegyver és lőszerkísérő igazolás alapján jogosult lőfegyverét és töltényeit vadászatra vagy sportlövő versenyre behozni, ha az itt tartózkodása nem haladja meg a 90 napot. A vadászatot és a versenyt hitelt érdemlően igazolni kell. Lőfegyver vásárlás esetén csak a rendőrség által kiadott megszerzési engedéllyel hozható be lőfegyver az EU területére. Az önvédelmi célra behozott fegyvert csak illetékes megyei rendőrfőkapitányság engedélyezheti.

Jövedéki termékek
A jövedéki termékek csak kereskedelmi mennyiségben adó és vámkötelesek. A jövedéki adótörvény szerint, már kereskedelmi mennyiségnek számít:

 • 800 db cigaretta
 • 200 db szivar
 • 400 db szivrka
 • 1000 gramm fogyasztási dohány
 • 110 liter sör
 • 20 liter köztes alkohol termék
 • 10 liter alkohol termék
 • bor és pezsgő együttesen 90 liter (ebből a pezsgő legfeljebb 60 liter lehet)

A folyékony tüzelő és fűtő anyagok valamint  10 litert meghaladó üzemanyag mennyiség adó és vámköteles. Harmadik országba általában egy karton cigarettát és az üzemanyagtartályban lévő üzemanyagot be lehet vinni, de indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk az adott ország itteni képviseleténél.

Kulturális javak
Az Unióból való kivitel engedélyezésére a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal állít ki engedélyt. www.koh.hu

Készpénz-bejelentési kötelezettség az Európai Unió külső határain
Mindenkinek, aki belép vagy elhagyja az Unió területét és 10.000 Euro vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy kézpénzt helyettesítő eszköz van nála (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk), a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozni.
A nyilatkozat innen tölthető le: http://ec.europa.eu/euchascontrol
A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál kell benyújtani, ahol belépünk illetve elhagyjuk az Unió területét. Az EU néhány tagállamában léteznek még külön ellenőrzések és nyilatkozattételi kötelezettségek, ezekről indulás előtt érdemes érdeklőrni.

Harmadik országból az EU-ba érkezőkre vonatkozó szabályok

A behozatalnak alkalmi jellegűnek kell lennie, és kizárólag az utas és családja személyes használatára vagy ajándékozás cáljából történhet. Nem az Európai Unió területéről, személyi poggyászban az alábbi áruk hozhatók be vám és adómentesen:

Alkohol termékek és alkoholt tartalmazó italok (csak 17 éves kor betöltése után):

 • 4 liter szőlőbor
 • 16 liter sör
 • 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkohol termék vagy legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált alkohol termék , vagy
 • 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék, pezsgő vagy egyéb bor

Dohány termékek: 

Légi utasokNem légi utasok
200 db cigaretta vagy
100 db szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű) vagy
50 db szivar vagy
250 gramm fogyasztási dohányt
40 db cigaretta vagy
20 db szivarka vagy
10 db szivar vagy
50 gramm fogyasztási dohány


Tehát ezek a termékek (kivéve szőlőbor és sör) külön-külön jelentik az adomentességi értékhatár 100%-át, de a meghatározott mennyiséghatárok százalékos részarányainak együttes összege sem haladhatja meg a 100 százalékot. Tehát ha nem légi utas behoz 40 db cigarettát, akkor további dohánytermékekre már nincs adó és vámmentessége. De ha csak 20 db cigarettát hoz be, akkor mellette behozhat még vám és adómentesen 10 db szivarkát vagy 5 db szivart vagy 25 gramm fogyasztási dohányt.

Egyéb áruk:
A fenti árukon túl, légi forgalomban 430 Euro értékig, nem légi forgalomban 300 Euro értékighozható be egyéb áru adó és vámmentesen.

Üzemanyag:
A gépjármű tartályában lévő üzemanyag, és még legfeljebb 10 liter üzemanyag hozható be vám és adómentesen. A behozott üzemanyag nem használható más járműben, mint amiben behozták, a tartályból a mentességben részesülő személy nem távolítjahatja el vagy helyezheti át, továbbá nem ruházhatja át sem ingyen sem visszterhesen.

Telefonhívás


Franciaország hívószáma: 0033

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Infrastruktúra

Ahhoz, hogy autóval közlekedhessünk, szükségünk van a jogosítványra, az autó forgalmi engedélyére és a befizetett biztosítást igazoló okiratra. A gépjárművezető és az autóban ülő összes személy csak becsatolt biztonsági övvel közlekedhet. A sofőr melletti ülésen nem ülhet 10 évnél fiatalabb gyermek. Az út jobb oldalán kell közlekedni, a településeken a maximális megengedett sebesség 50 km/h, a város szélén 80 km/h. A városon kívül 90km/h, a nemzetközi autóutakon 100 km/h, az autópályán 130 km/h a megengedett sebesség felső határa. Érdekességnek számít, hogy ha vizes az út, akkor a maximális megengedett értékek 10 km/h-val lejjeb szorulnak,az autópályán 20 km/h-val. A véralkoholszint megengedett értéke 0,5 ezrelék. Az autópályadíj meglehetősen magas. Alternatív autópályák is léteznek, ezeken csak egy irányban lehet közlekedni, pl. észak-déli irányban zöld nyíl mutat, de az ellentétes irányban piros a jel. Meglehetősen magasak lehetnek a büntetések, amelyek elérhetik a néhány ezer eurót.

Ami az üzemanyagot illeti, a Natural elnevezésű egyáltalán nem kapható. Gyakrabban kaphatunk Super, ólommentes és Diesel üzemanyagfajtát. A kiszolgálásnál illik borravalót adni. Mikor a légszennyezettség túllépi a megengedett határt, akkor bizonyos napokon csak a páros, más napokon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. Ilyenkor a városi tömegközlekedés ingyenes, a franciák viszont kerékpárral közlekednek.

Franciaországban világhírű a vasúti közlekedés. A mintegy 32 000 km hosszú vasúthálózaton a 300km/h órát elérő TGV vonatok, vagy az Eurostar járatai közlekednek, amelyek az Euroalagúton keresztül Franciaországot Nagy-Britanniával kötik össze. A kedves személyzet is a vasúttársaság jó hírét öregbíti. A közlekedési hálózat radiális, ami azt jelenti, hogy a fővárosba vezetnek. A 26 évnél fiatalabb utasok igénybe vehetik az InterRail kedvezményes jegyeit, ahol egy hónapig korlátlan mennyiségben utazhatnak másodosztályon.

Ha repülővel érkezünk Franciaországba, minden bizonnyal az ország legnagyobb repülőterén, a Roissy-Charles-de-Gaulle -on fogunk landolni., amely 15 km-re található Párizstól, esetleg a 25 km-re levő Orly reptéren, vagy Lyon, Nizza környékén.

A legnagyobb francia kikötő Marseille, amely egyben a Földközi-tenger legnagyobb kikötője. A közlekedést megkönnyítik a csatornák, amelyek a Garron folyó által a Földközi-tengert kötik össze az Atlanti-óceánnal.

A vasút amely a Francia Állami Vasutak (SNCF) kezelése alá tartozik, behálozza az egész országot. Az összes nagyvárosba TGV-vel (nagy sebességü vonat) el lehet jutni Párizsból, melyre kötelező a helyjegy. A jegyárak váltózóak a komfort szint szerint (2 osztály létezik) és az indulás időpontjától, vagyis minél hamarabb foglal annál olcsóbb a jegy ára! Bármelyik vonattal utazunk,felszállás előtt érvényesiteni kell a jegyet (sárga színű automata segítségével, a peron elején).

Párizsban a közbiztonság hasonló más európai nagyvárosokéhoz. Azonban itt fokozottan figyelni kell a metrón és egyéb közlekedési eszközökön a zsebtolvajokra. Ezért mindig figyeljünk értékeinkre. Javasoljuk, amennyiben mód van rá, béreljenek széfet a szállodában.
Éjjel a belvároson kívüli kerületekben nem tanácsos egyedül sétálni.

Közlekedés

Ahhoz, hogy autóval közlekedhessünk, szükségünk van a jogosítványra, az autó forgalmi engedélyére és a befizetett biztosítást igazoló okiratra. A gépjárművezető és az autóban ülő összes személy csak becsatolt biztonsági övvel közlekedhet. A sofőr melletti ülésen nem ülhet 10 évnél fiatalabb gyermek. Az út jobb oldalán kell közlekedni, a településeken a maximális megengedett sebesség 50 km/h, a város szélén 80 km/h. A városon kívül 90km/h, a nemzetközi autóutakon 100 km/h, az autópályán 130 km/h a megengedett sebesség felső határa. Érdekességnek számít, hogy ha vizes az út, akkor a maximális megengedett értékek 10 km/h-val lejjeb szorulnak,az autópályán 20 km/h-val. A véralkoholszint megengedett értéke 0,5 ezrelék. Az autópályadíj meglehetősen magas. Alternatív autópályák is léteznek, ezeken csak egy irányban lehet közlekedni, pl. észak-déli irányban zöld nyíl mutat, de az ellentétes irányban piros a jel. Meglehetősen magasak lehetnek a büntetések, amelyek elérhetik a néhány ezer eurót. 

Ami az üzemanyagot illeti, a Natural elnevezésű egyáltalán nem kapható. Gyakrabban kaphatunk Super, ólommentes és Diesel üzemanyagfajtát. A kiszolgálásnál illik borravalót adni. Mikor a légszennyezettség túllépi a megengedett határt, akkor bizonyos napokon csak a páros, más napokon csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek. Ilyenkor a városi tömegközlekedés ingyenes, a franciák viszont kerékpárral közlekednek. 

Franciaországban világhírű a vasúti közlekedés. A mintegy 32 000 km hosszú vasúthálózaton a 300km/h órát elérő TGV vonatok, vagy az Eurostar járatai közlekednek, amelyek az Euroalagúton keresztül Franciaországot Nagy-Britanniával kötik össze. A kedves személyzet is a vasúttársaság jó hírét öregbíti. A közlekedési hálózat radiális, ami azt jelenti, hogy a fővárosba vezetnek. A 26 évnél fiatalabb utasok igénybe vehetik az InterRail kedvezményes jegyeit, ahol egy hónapig korlátlan mennyiségben utazhatnak másodosztályon. 

Ha repülővel érkezünk Franciaországba, minden bizonnyal az ország legnagyobb repülőterén, a Roissy-Charles-de-Gaulle -on fogunk landolni., amely 15 km-re található Párizstól, esetleg a 25 km-re levő Orly reptéren, vagy Lyon, Nizza környékén. 

A legnagyobb francia kikötő Marseille, amely egyben a Földközi-tenger legnagyobb kikötője. A közlekedést megkönnyítik a csatornák, amelyek a Garron folyó által a Földközi-tengert kötik össze az Atlanti-óceánnal.

vasút amely a Francia Állami Vasutak (SNCF) kezelése alá tartozik, behálozza az egész országot. Az összes nagyvárosba TGV-vel (nagy sebességü vonat) el lehet jutni Párizsból, melyre kötelező a helyjegy. A jegyárak váltózóak a komfort szint szerint (2 osztály létezik) és az indulás időpontjától, vagyis minél hamarabb foglal annál olcsóbb a jegy ára! Bármelyik vonattal utazunk,felszállás előtt érvényesiteni kell a jegyet (sárga színű automata segítségével, a peron elején).

Párizsban a közbiztonság hasonló más európai nagyvárosokéhoz. Azonban itt fokozottan figyelni kell a metrón és egyéb közlekedési eszközökön a zsebtolvajokra. Ezért mindig figyeljünk értékeinkre. Javasoljuk, amennyiben mód van rá, béreljenek széfet a szállodában.
Éjjel a belvároson kívüli kerületekben nem tanácsos egyedül sétálni.

Közművek

Párizsban és általában Franciaország egész területén 220 V feszültségű az áram. A dugaszolóaljzatba 2, esetenként háromágú dugó csatlakoztatható. Ha van csatlakozó adapterünk, nyugodtan használhatjuk, ugyanis a hálózati feszültség azonos a magyarországival.

Párizsban a csapvíz szinte mindenhol iható, ennek ellenére érzékeny gyomrúak számára javasoljuk palackozott víz, ásványvíz fogyasztását. Azokon a helyeken, ahol a vezetékes víz nem iható, külön jelzik.

Sport és szórakozás

Franciaország a legkiválóbb helyszín a síelés szerelmesei számára. Itt találhatók európa legnagyobb összefüggő pályarendszerei. Több francia síterepen lehetőség nyílik egy bérlettel besíelni akár 600km-nyi pályát. Apartmanok és szállodák széles választéka áll a síelők rendelkezésére, melyeknek legtöbbje pályaszállás. Franciaországban mindenki megtalálja a saját tudásának megfelelő nehézségű pályát, valamint az extrém sportok kedvelői számára mindenhol találhatók hóparkok és snowboard pályák is. Mind busszal mind kocsival könnyedén el lehet jutni Franciaországba, mivel végig autópálya vezet a síterepekig. Legyen szó parti sítáborról, vagy családi sízésről, Franciaország mindenki számára jó választás.

Strandok

A Cote d'Azur 40 kilométer hosszú plázsán mindenki válogathat homokos vagy kavicsos strandok és a kicsi vagy egészen nagy öblök között. A Riviéra keleti szakaszán Menton-tól Antibes-ig az apró kavics az uralkodó (kivéve Cannes-nál). A homokos partok Juan-Les-Pins-tól Théoule Sur Mer-ig húzódnak. A fürdőhelyek többsége ingyenes, de létezik 150 privát strand is, sőt néhány fürdőhely (Antibes, Cagnes Sur Mer, Monaco és Saint Laurent du Var) úgynevezett Handiplage minősítéssel bír. Ezeken a strandszakaszokon a mozgáskorlátozottak is élvezhetik a fürdőzést. Segítségükre van egy emelőszerkezet és egy néhány fős személyzet.

Gasztronómia

Franciaországban naponta háromszor étkeznek. 
- Reggeli kb. 7 és 9 óra között: meleg ital (kávé, tea vagy kakaó), croissant vagy kenyér, vaj, lekvár.
- Ebéd 12-14 óra között: főétkezés, kb. 1 órán át tart, általában elő-, főételből és desszertből áll.
- Vacsora 20 óra körül: ugyancsak 1 órán át tart. Hideg előételből, meleg főételből és desszertből áll.

Étteremben
Franciaországban mindenféle típusú étterem megtalálható, a legegyszerűbb családias hangulatú kis éttermektől kezdve a nagyhírű, gasztronómiai igényű éttermekig. A két véglet közt sörözők, vendéglők, teaszalonok...

Az éttermi árak a kancsó vizet, a kenyeret és a felszolgálási díjat is magukban foglalják. Az éttermek - kivéve autópályák mentén - 14 órakor bezárnak és csak 19 órakor nyitnak ki újból.

Szállás

Szállás

Franciaországban általában a szállások elég kicsik és szűkösek.
A szobák nagysága:
- 4 ágyas esetén 30 nm
- 6 ágyas esetén 36 nm
- 8 ágyas esetén 42-60 nm
Az ágyakról is elmondható, hogy nem szabvány méretűek és a kétszemélyes ágyaknál csak egy takaró jár.

Dohányzás

Tilos a dohányzás közterületeken, munkahelyen, iskolákban, bárokban éttermekben és szórakozóhelyeken.

Egészségügy

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által
kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban.
Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb
körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Párizsban a gyógyszertárak általában reggel 9 és este 7 óra között tartanak nyitva.
Az ügyeletes gyógyszertárak nyitvatartási rendjét általában minden gyógyszertárban kifüggesztik.
A gyógyszertárakat zöld kereszttel, vagy pharmacie felirattal jelzik.
Szinte minden nemzetközi forgalomban lévő gyógyszer kapható, de előfordulhat, hogy egy részük csak recept ellenében váltható ki.

Franciaországi utazás előtt sem kötelező, sem ajánlott védőoltásokra nincs szükség, az országban nem kell
fertőzésektől tartani.

Szokások

Borravaló

Étteremben, vagy kávéházban 10-15 százalékos borravalót (le pourboire) szokás adni úgy,
hogy távozás előtt az asztalon hagyják. Szállodában nem kötelező a borravaló.
A taxisofőr rendszerint 10 százalékos borravalót kap.

Vásárlási szokás

Franciaországban nagy és élénk hagyománya van a piacoknak, vásároknak.
Párizsban, miután az 1960-as évek elején lebontották a város közepén álló hatalmas nagybani piacot, a Les Halles-t,
a hangsúly áttevődött a heti vásárokra. Minden városrész a hét két napján tart piacnapot, amiből az egyik mindig hétvégére,
a másik pedig mindenütt más hétköznapi napra esik.
Így minden nap találni őstermelőket, akik vidékről hozzák, és kora délutánig árusítják portékáikat.
Ugyanígy működnek a nem élelmiszerekre szakosodott vásárok is, bár ezek kevésbé jelentősek,
helyettük pár igen ismert használtcikk-piac vonzza a vásárlókat.

Ünnepek

január 1. - Újév
május 1. - Munka ünnepe
május 8. - Győzelem napja (második világháború befejezése)
július 14. - Forradalom napja (Bastille nap)
augusztus 15. - Nagyboldogasszony ünnepe
november 1. - Mindenszentek
november 11. - Fegyverszünet napja (első világháború befejezése)
december 25. - Karácsony
december 26. - Karácsony másnapja

Kedvezmény kártyák

nemzetközi diákigazolvány

Vasút

A diákok igénybe vehetik a Carte 12-25 elnevezésű kártyát, melynek segítsé­gével minimum 25%-os, de akár 60%-os kedvezményt is kaphatnak az utazás során. További információ a francia vasúttársaság honlapján található.

 

Párizs

A 4 év alatti gyermekek ingyen utazhatnak a metrón, busz- és HÉV-járatokon. A 10 év alatti gyer­mekek 50%-os kedvezményben részesülnek.

A 21 év alatti diákok és 26 év alatti egyetemi hallgatók kedvezményes éves bérlet vásárlására jogo­sultak.

Nyugdíjas kedvezmény csak a Franciaország területén lakó nyugdíjasok számára vehető igénybe, melynek feltétele a jogosultságot igazoló kártya kiváltása.

Nagycsaládosok (3 vagy annál több gyerek) az ún. „kék nagycsaládos kártya” kiváltása után 50%-os kedvezménnyel utazhatnak a metrón, buszon és HÉV-vonalakon.

A 10 főt meghaladó iskolai csoportok nagykorú felügyeletével 50%-os kedvezményt vehetnek igénybe a párizsi tömegközlekedésben, a kedvezmény azonban nem érvényes a buszra és a villamosra, valamint a város és a repülőtér között üzemelő járatokra.

A párizsi tömegközlekedés tarifáiról és az igénybe vehető egyéb kedvezményekről bővebb tájékoztatás található az RATP oldalain.