Finnország részletes információk

Diplomáciai képviselet Vissza az oldal tetejére

Nagykövetség és Konzuli hivatal, Helsinki

  • Cím: 00340 Helsinki , Kuusisaarenkuja 6.
  • Telefon: 00-358-9-48-41-44
  • Ügyelet:00-358-40-820-9569
  • Fax: 48-04-97

Időeltolódás Vissza az oldal tetejére

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra Finnországban.

Beutazási szabályok Vissza az oldal tetejére

Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

Telefonhívás Vissza az oldal tetejére

Országhívó kód: +358

Közlekedés Vissza az oldal tetejére

Finnországban az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is igen kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.

A vasút megbízható, pontos, tiszta, kényelmes. Nagyobb távolságra érdemes repülővel menni.

Egészségügy Vissza az oldal tetejére

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a finn állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Szokások Vissza az oldal tetejére

Az északi országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A finnek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek.

Finnország - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - a világ egyik legdemokratikusabb országa. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség.

+36 20 459-5424 Kapcsolat