Finnország részletes információk

Diplomáciai képviselet

Nagykövetség és Konzuli hivatal, Helsinki

  • Cím: 00340 Helsinki , Kuusisaarenkuja 6.
  • Telefon: 00-358-9-48-41-44
  • Ügyelet:00-358-40-820-9569
  • Fax: 48-04-97

Időeltolódás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra Finnországban.

Beutazási szabályok

Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

Telefonhívás

Országhívó kód: +358

Közlekedés

Finnországban az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is igen kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.

A vasút megbízható, pontos, tiszta, kényelmes. Nagyobb távolságra érdemes repülővel menni.

Egészségügy

A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a finn állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Szokások

Az északi országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A finnek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek.

Finnország - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - a világ egyik legdemokratikusabb országa. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség.