Egyiptom részletes információk

Diplomáciai képviselet

Nagykövetség Kairó

Cairo Zamalek, Mohamed Mazhar sári. 29.
Telefonügyelet: 0020-2-7356478 Titkárság: 7358659 7358634
Fax: 7358648

Időeltolódás

A közép-európai nyári időszámításhoz viszonyítva + 1 óra

Magyarország: 12 óra

Egyiptom: 13 óra

 

Fizetőeszköz

Egyiptomi font (1 USD=5,5 LE, 1 EUR=6,7 LE). Hitelkártyákat, utazási csekkeket a legtöbb szálloda és bank elfogad.

Beutazási szabályok

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatása mellett utazhat be Egyiptomba.

A vízumkérelmet bármely egyiptomi nagykövetségen vagy konzulátuson lehet benyújtani.

Minden vízum a kiadástól számított 3 hónapig érvényes és 1 hónap kint tartózkodást tesz lehetővé. Az útlevélnek a belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Vámszabályok

Bármilyen valuta, korlátozás nélkül bevihetı, de 5000 USD feletti összegnél írásbeli beviteli nyilatkozatot kell tenni. Az ország pénzébıl csak 100 LE-ot lehet bevinni. Személyes ékszereket és más értékes tárgyakat a beutazáskor be kell jelenteni, ezeket aztán az útlevélbe is bevezetik. A drogok bevitelét a legmagasabb büntetéssel sújtják!
Az ország elhagyásakor, a bevitelkor bejelentett értéktárgyak listáját töröltetni kell. Kiutazáskor maximum 100 LE-ot lehet az országból kivinni. Az antikvitások és szınyegek kivitele csak engedéllyel lehetséges, egyébként tilos!

Telefonhívás

Egyitpom hívószáma: 20

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Közlekedés

Az országon belül a legfontosabb turistaközpontokba légi-, vasúti- és autóbusz közlekedés is van. A legtöbb út aszfaltozott és meglehetősen jó állapotú, ugyanakkor egyes útszakaszokon útdíjat kell fizetni. Turisták számára előírják a nemzetközi jogosítványt ("carnet de passage") és egy helyi kötelező személybiztosítást. Egyiptomon belül több autóbusz-társaság működik, szinte valamennyi nagyon jó szolgáltatást nyújt. A buszok modernek, légkondicionáltak, kényelmesek. Minden ismertebb város, illetve üdülőhely elérhető autóbusszal. Hurghada és Sharm el Sheikh között rendszeres hajójárat közlekedik meghatározott napokon. 
Taxi: Kairóban a taxi a legkényelmesebb közlekedési eszköz. Noha a városi tulajdonban lévő fekete-fehér taxiknak van taxaméterük, a viteldíjat az idegennek előre ki kell alkudnia. Megszokott dolog, hogy az egy irányba tartók közül többen is ugyanazt a taxit veszik igénybe. A taxik országon belül nem szállítanak utasokat.
Autóbusz: a kairói városi buszok csakis azoknak a turistáknak ajánlhatók, akik nem riadnak vissza az agyonzsúfolt közlekedési eszközöktől.
Bérautó: a bonyolult közlekedési viszonyok és az útvonal lejelentési kötelezettség miatt a bérelt autóval való közlekedés nem egyszerű.

Közművek

A csapvíz többnyire iható, de erős klórozottsága miatt inkább a palackos ásványvizek, valamint az üdítıitalok fogyasztása javasolt.

Elektromos áram: 220 V 
Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben beszerezhető.

Gasztronómia

A tradicionális egyiptomi konyha igen sokszínű. Igen kedvelt az ízletes taamiya nevű harapnivaló, mely bő olajban sütött, erősen fűszerezett, összetört babszemekből készül (a Közép-Keleten falafel néven ismerik). Másik utcai specialitás Egyiptomban a kushari, mely fűszeres paradicsomszósszal leöntött tészta, rizs és lencse keveréke. A legfontosabb nemzeti étel azonban a fuul, mely citrom, só, bors és szezámolajos lóbab sűrű, ízletes keveréke. Salátával és kenyérrel tálalják. Szintén zöldségkeverék még a tahina, melyet őrölt szezámmagvakból készítenek és a ghanoug, melyet tahinából és tojásnövényből készítenek. Az átlag – városi vagy falusi – egyiptomi asztalára különleges alkalmakkor kerül csak hús. Az ünnepi menüben bárány-, birka-, csirke- és galambhús fordul elő leggyakrabban. A bárányból készült kofta, kebab és shawarma a legtöbb egyiptomi étterem étlapján megtalálható.

Egészségügy

Egyiptomba történő beutazáshoz védőoltás nem kötelező.

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Szokások

Borravaló

Általában minden szolgálatért jár. A szállodában, a megérkezéskor kötelező módon otthagyott összeget a cég képviselője szétoszt a hotel alkalmazottjai között. Bármelyik sofőrnek vagy hordárnak is jár a borravaló, ezzel együtt a vendéglőben vagy a bárban illik a fogyasztás 10 %-át ott hagyni.

Vásárlás

Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárolunk meg. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitva tartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Egyiptomban a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol néha még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet

Ünnepek

Április 10 - Iszlám vallási és állami ünnep

Április 23 - Kopt keresztények vallási ünnepe

Április 24 - Tradicionális, az egyiptomi ókortól megtartott ünnep

Április 25 - A Sínai felszabadulás ünnepe

Május 1 - A munka nemzetközi ünnepe

Július 23 - Az 1952-es forradalom ünnepe

Október 6 - Egyiptomi hadsereg napja

Október 23-26 - Iszlám vallási és állami ünnep

December 30 - Január 2 - Iszlám vallási és állami ünnep