Szlovénia zöld ország. Változatos természeti értékei, a hegyek, a tenger, a termálvizek négy évszakos desztinációvá teszik – hangsúlyozta Ksenija Škrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete megnyitó beszédében az Európa Rendezvényhajón megtartott workshopon.

A 20 ezer négyzetkilométeres Szlovénia zöld színét főleg a területe majdnem kétharmadát borító erdőknek köszönheti, és területének jó egyharmada védett, a Natura 2000 hálózathoz tartozik. A rendkívül gazdag élővilág országszerte 10 ezer km-nyi túraútvonalon fedezhető fel, a hegymászás nemzeti sport, emellett 80 sípálya várja az aktív kikapcsolódás híveit. Bár tengerpartja csupán 46 km hosszú, a fürdésnek egész évben lehet hódolni 15 természetes gyógyüdülőhelyen.

A kulturális érdeklődésű utazóknak jó választás lehet Ljubljana, amely idén nagyszabású programokkal ünnepli a területén 2000 éve alapított egykori római város, Emona születésnapját. Az I. világháború kitörésének 100. évfordulóján pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy szlovén területen húzódott a világégés idején a híres isonzói frontvonal.