Maribor: az önkormányzat menti meg a síterepet

2014. november 13. 11:27

A súlyos anyagi gondokkal küzdő és csődbe jutott szlovéniai síterep idei szezonja a helyi önkormányzat segítségével rendeződhet

A városi tömegközlekedési vállalat veszi át a liftek üzemeltetését a 2014/2015-ös szezonra a csődbe jutott vállalkozástól. Ez a megoldás csak az idei szezonra engedélyezett.

Maribor-Pohorje az egyik legnépszerűbb szlovén síterep. A Pohorje sícentrum Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor mellett fekszik. A síterep üzemeltető társaság a tavalyi szezont jelentős adóssággal fejezte be, az már látható volt, hogy komoly gondok lesznek a folytatással. Az egész nyár arról szólt, hogy sikerül-e megoldást találniuk az üzemeltetőknek, de a több érintett féllel (önkormányzat, turisztikai minisztérium, felszámoló biztos, bankok) lefolytatott megbeszélések nem hoztak eredményt, így a vállalkozás október közepén csődöt jelentett. A csődbe jutott vállalkozás nemcsak a lifteket és a sípályákat üzemeltette, hanem néhány környékbeli szálláshelyet is.
A síterep kiesése komoly veszteségeket okozna a helyi turizmusnak, ezért a maribori önkormányzat külön megállapodást kötött a síterepet csődbe juttató üzemeltetővel. A megállapodás értelmében az önkormányzat március végéig havi 10 ezer eurós bérleti díj fejében üzemelteti a pohorjei síterepet a 2014/2015-ös szezonban. Információink szerint az üzemeltetést a város helyi tömegközlekedési vállalata, a Marprom végzi majd ebben a szezonban. A "helyi BKV" a lifteket, a liftekhez kapcsolódó kiszolgáló infrastruktúrát, a hóágyúkat és a pályákat fogja üzemeltetni.
A szerződést a bíróság is jóváhagyta a múlt héten, bár kikötötte, hogy ez csak egyszeri és ideiglenes megoldás lehet. A következő szezonban ebben a formában már nem lehet üzemeltetni a síterepet. A bírósági döntés után hétfőn a városi közgyűlés is jóváhagyta a döntést, és már meg is indult a munka a síterepen, hogy felkészüljenek az idei szezonra. Elsőként a jegyértékesítésben dolgozó munkatársakat vették fel, de hamarosan feltöltik a teljes személyzetet, az előzetes tervek szerint 40-80 alkalmazottat vesznek fel a szezonban síterep üzemeltetésére.
Kedden már az idei árakat is meghatározták és döntöttek arról, hogy újraindítják a kabinos liftet. A szerdától ismét üzemelő kabinos liftre továbbra is 5 euróba kerül egy retúrjegy. Ez főleg a túrázókat és a hegyi kerékpárosokat érinti. Ez az ár az év végéig marad érvényben. Néhány portál már az idei síbérlet árakat is megszellőztette, ezek szerint a napijegy felnőtteknek 27 euróba, a gyerekeknek 17 euróba kerül majd. A kedvezményes szezonbérletért 250 eurót kell fizetni.

Forrás: sielok.hu