Szilveszter Grúziában

Az újév az egész világon különleges esemény, és ez alól Grúzia fővárosa, Tbiliszi sem kivétel, a csillámlámpákkal díszített utcák ünnepi hangulatot teremtenek. A város ragyogó fényekben pompázik, egy esti séta során elmerülhetünk ebben az álomszerű hangulatban.
A városközpontban, szabadtéren számos koncertet tartanak, ahová mindenkit szeretettel várnak.
A városban vidám hangulatot teremtenek az "újévi falvakban" tartott újévi vásárok. A kis, ünnepi díszítésű bódékban grúz ajándéktárgyakat, kézzel készített játékokat, ékszereket, ruhákat és édességeket, például gozinakit, egy kifejezetten az újévre készített grúz finomságot lehet vásárolni.     
A főváros éjszakai klubjai, kocsmái és éttermei reggelig tele vannak az újévet ünneplő emberekkel.

Szállástípus:
hotel
Étkezés:
reggeli
Szobatípusok:
2 fős szoba
Turnusok:
Fix turnus
Program tipusa:
körutak
Utazás:
repülővel

Fontos tudnivalók

Magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó tartózkodásra vízummentesen utazhatnak be Grúziába akár már kártyás személyigazolvánnyal is, ellenben az útlevélnek / személyi igazolványnak a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Kis létszámú csoport, gasztronómiai élmények, magyar csoportkísérő

Elhelyezés

 • 4*-os kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban

Étkezés

 • alap ellátás: reggeli
 • az ár továbbá tartalmaz: ebédet a 2. és 4. napokon, vacsorát a 3. napon,  borkostolót 4. napon.

Utazás

repülővel, menetrend szerinti LOT járattal 1 átszállással

Oda út: Budapest - Varsó 17:30 - 18:50, Varsó - Tbilisi 21:50 - 04:30 (érkezés másnap)

Visszaút: Tbilisi - Varsó 05:30 - 06:20, Varsó - Budapest 07:50, 09:10

Időpontok helyi idő szerint értendők! A légitársaság fenntartja a jogot a menetrend változtatásra.


A LOT járatokon maximum 23 kg-os lehet a poggyász súlya (csoportos foglalás esetén). A fedélzetre egy, maximum 8 kg-os kézipoggyász vihető fel (55 cm x 40 cm x 23 cm méretben).  A fedélzeten a kézipoggyásznak be kell férnie a poggyásztartóba vagy az ülés alá.

Az ültetés általában díjmentes (kivétel ülőhelyek nagyobb lábterekkel vagy vészkijárat közelében). Amennyiben különleges kérése van, kérjük jelezze részünkre a foglalása során.

Program

1. nap (dec. 30.): Budapest - Tbiliszi

Utazás Budapestről Grúzia fővárosába, Tbiliszibe menetrend szerinti LOT járattal, átszállással 17:30-kor, éjszaka a repülőn.

2. nap (dec. 31.): Tbiliszi - Gori - Uplistsikhe - Tbiliszi

Érkezést követően szállás foglalás. Kis pihenés követően, közösen megreggelizünk, majd utazás Goriba, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin. Szülőháza ma is áll, mellette múzeum létesült, még a szovjet államfő életében, és ahol mintha megállt volna az idő. A múzeum kertjében áll egy páncélozott vasúti kocsi is, amellyel Sztálin olyan fontos eseményekre utazott, mint például a jaltai és a teheráni konferencia. A múzeummá alakított lakóházat, a múzeumot, és a vasúti kocsit is megtekintjük. Ezután a középkori fellegvárhoz sétálunk. Innen Uplistsikhebe utazunk, ahol az i.e. 6–11. században alapított sziklaszirt várost nézzük meg. A sziklába vájt város az egyik legfontosabb antik település Grúziában. Itt haladt el a Selyemút egyik ága. A város több ezer éven keresztül lakott volt és több mint 700 mesterségesen vájt „épületet” számlált. Jelenleg kb. 150 maradt épen belőlük. Az egykori lakóhelyiségek, a borospincék, a pékségek és műhelyek, az antik színház és a középkori bazilika bejárása a terepen. Délután visszautazás Tbiliszibe, fakultatív vacsora lehetőség egy helyi városi étteremben. Szállás Tbilisziben (4 éj). 

Tervezett szálloda: Brim Hotel 4*

3. nap (jan.1.): Tbiliszi

Reggeli után Tbiliszi felfedezésére indulunk. A városnézést az óvárosban kezdjük. A szűk kis utcákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk. A Metekhi templom után elsétálunk a zsinagógához, a Szioni Székesegyházhoz, a Béke hídjához és az Ancsiszkáti templomhoz. Ezután – kedvező időjárási viszonyok esetén - libegővel érjük el a Grúzia Anyja szobrát, ahonnan leereszkedve a Narikala erődöt is érintjük, innen nyílik a legszebb kilátás a városra. Miután felfedeztünk a várost, vacsorázunk egy helyi étteremben folkór műsorral. Szilveszter éjszakán nagyon hangulátos vásárokkal és szabadtéri koncertekkel várja minket Grúzia fővárosa. A helyszínen helyi idegenvezető segít tájékozodni. 

4. nap (jan. 2.): Mtcheta - Kaspi

Reggeli után felkeressük Mtcheta-t, Grúzia ősi fővárosát és vallási központját. Mtcheta, az egykori Ibéria, majd Kartli első fővárosa, festői tájon, a Mtkvari és az Aragvi folyók összefolyásánál fekszik. A hagyomány szerint a mellette és fölötte emelkedő hegytetőre állította Szent Nino a keresztjét, melynek helyére később kápolnát, majd templomot emeltek: ez lett a Jvari (kereszt) templom. Az építés 586 és 608 között történt. A templom körül védelmi fal is állt, ennek a nyomait ma is láthatjuk. A Jvari Mtcheta városától keletre fekszik, így a felkelő nap első fénye a templomot éri, ezért reggelente a városból rátekintve a templom szinte mennyei fényben tündöklik. Este, napnyugtakor pedig, amikor a város már rég árnyékba, vagyis, a nap utolsó sugarai még beragyogják a templomot. A Szvetichoveli székesegyház jelentőségére a neve is utal: Szveti-Choveli, vagyis „életadó oszlop”. Ezen a helyen a kereszténység előtt szentélyliget volt, majd a kereszténység felvétele után a 4. században az ősi pogány szent helyre fatemplomot építettek, az 5. században pedig bazilikát. A ma látható templom a 11. század elején épült, amikor az araboktól sikerült visszahódítani a várost és az építkezés a keresztény egyház jelentőségének visszaállítását szimbolizálta. A székesegyház a kaukázusi építészeti hagyományokat követi és az elsőként Kutaisziben, a Bagrati székesegyházon megjelenő stílusjegyeket őrzi magán. Városnézés: Jvari székesegyház-kolostor és Szvetichoveli Székesegyház. Mindkét székesegyház a Világörökség része.

Ebédre Kaspiban egy borászatot keresünk fel. Borkóstoló a helyi, hagyományos borokból, és egy gozinaki mesterkurzuson veszünk részt. A gozinaki egy hagyományos grúz desszert, amely ropogós állagú, mézben sült, karamellizált diófélékből, például dióból, mandulából és mogyoróból készül. Ezt az édes finomságot gyakran gyémánt alakúra vágják. Ebéd házi készítésű ételekből.

5. nap (jan. 3.): Tbiliszi vagy borkóstoló program

Szabad program Tbilisziben vagy fakultatív kirándulási lehetőség a fantasztikus Kaheti régióba.

Ha szeretné egyénileg felfedezni a várost, akkor a szálloda környékén sok kiváló étterem található, ahol elfogyaszthatnak egy helyi ételkülönlegességekből álló ebédet. Felülmúlhatatlanok a friss grúz zöldségek és fűszerek, a különböző tésztaételek, házisajtok, saslikok és természetesen a grúz vörösborok. Néhány tipikus grúz étel: harcso (grúz marhahúsleves), hinkali (töltött főtt tésztabatyu), hacsapuri (sajtoslángos-féle), kazinaki (mézes, magvas édesség). Javasoljuk, hogy keressék fel a Grúz Nemzeti Múzeumot.

Fakultatív kirándulás során elutazunk Sighnaghi megerősített középkori városába. Miután kigyönyörködtük magunkat a környékben és a csodálatos épületekben, akkor lehetőségünk nyílik felkeresni Szt. Nino sírját, a IV. századi Bodbe kolostorban. Városnézésünk után látogatást teszünk egy helyi családi borászatban, ahol megkóstoljuk az ősi módon készült fehér-, illetve vörösbort. A grúz borok feltehetően a történelem leghosszabb előzményeire tekintenek vissza, állítólag a bortermelés is a mai Grúzia területén indult meg. Még az egészen különleges betűiket is a szőlőkacsokhoz hasonlítják. Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: a szőlőmustot méhviasszal lezárt agyagedényekben (grúzul kvevrikben) a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten menjen végbe az erjedés. Megkóstoljuk a friss grúz kenyeret, majd saslik ebéddel és hagyományos grúz ételekkel zárjuk a napunkat. Késő délután visszautazás Tbiliszibe.

6. nap (jan. 4.): Tbiliszi – Budapest

A hajnali órákban kijelentkezünk a szállodából, transzfer repülőtérre. Hazautazás a kora reggeli órákban menetrend szerinti LOT járattal, átszállással. Érkezés Budapestre 09:10 órakor. 

A programok és a szállodák változtatásának jogát irodánk fenntartja!

 

Fakultatív programok:

Fakultatív utazás Kaheti régióba (programmal, magyarnyelvű idegenvezetővel, ebéddel és borkóstolókkal; min.: 10 fő esetén): 46.000 Ft/fő


Fontos információk:

Szilveszter éjszaka

Központi elhelyezkedésű szállodánkból könnyen elérhető a belvárosi szabadtéri koncert (kb. 22:30-23:00 között várható), belépés ingyenes. Az utasok a vásárok forgatagát élvezhetik, illetve tűzijáték várható.

 

 

ÁrakLejárt: 2023. december 13.

Az ár tartalmazza:

 • szállást
 • reggelis ellátást
 • ebédet a 2. és 4. napokon, vacsorát a 3. napon,  borkostolót 4. napon
 • repülőjegyet illetékkel, feladható 20 kg-os poggyásszal
 • belépőjegyeket
 • az autóbuszos transzfereket a program során
 • magyar nyelvű idegenvezetést

 

Az ár nem tartalmazza:

 • ajánlott borravalót (a helyi idegenvezetőnek és buszsofőrnek: kb. 30 EUR/fő, helyszínen fizetendő
 • egyágyas felárat: 90.000 Ft/fő - irodánkban fizetendő
 • fakultatív utazás Kaheti régióba, ebéddel és borkostolóval  (5. napon): 46.000 Ft/fő, foglaláskor fizetendő
 • betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást: irodánkban köthető kedvező áron!
 • kötelező útlemondási biztosítást: a megrendelt szállás, étkezés és utazás díjának 2,5%-a.

Reggelivel

Részvételi díj (Ft/fő/turnus)nap/éjKétágyas (két különálló ágyas) szobaKétágyas (franciaágyas) szoba
dec. 30-jan. 46/4475 000 Ft475 000 Ft

További információ

Ajánlatkérés, foglalás és további információ a(z) korut@utazas.info címen vagy irodánkban.

A foglalás menetéről bővebben itt olvashat