Pár nap Prága - Az Óváros

2015. október 5.

Ősszel Prága különösen elbűvölő.Az Óvárosban csatangolva számos prágai nevezetességet találunk. Ünnepek és különböző rendezvények alkalmával az egyik legnyüzsgőbb része az Óváros tér. Itt bukkanunk rá többek között a Szűz Mária Mennybemenetele templomra is. A gótikus stílusirányzat jegyei jól érszrevehetőek az épületen, az ég felé nyújtózkodó ikertornyok hűen tükrözik az akkori vallási szemléletmódot. Művészeti értékeit tekintve is jelentős szerepet tölt be a prágai nevezetességek között, a mai napig komoly szakmai tanulmányok övezik.

Ha szeretnénk tejes képet kapni az óvárosi térről, keressük fel a Városháza tornyát. Lehetetlen eltéveszteni, a torony egymagában a tér fölé emelkedve pazar kilátást tartogat számunkra. Innen láthatjuk a fáradt zöld kupolájú, fehér barokk Szent Miklós templomot a teret körülölelő palotákat és Husz János szobrát is.

A torony lábánál pihen egy különleges csillagászati óramű, amely mára Prága szimbólumává vált.

Prága látnivalói között fontos megemlíteni a múzeumokat, ha időnk engedi érdemes betérni egy-kettőbe. Az Iparművészeti Múzeum, ahol az anyagok történetével ismerkedhetünk meg, Bedřich Smetana múzeum, amely a híres cseh zeneszerző, Bedřich Smetana munkásságának momentumait őrzi vagy a Klementínum, Prága Nemzeti Könyvtára által betekintést nyerhetünk a prágai kultúra sokszínű világába.

A város impozáns épületei közé tartozik a zenének otthont adó „Művészetek háza”, a Rudolfinum. Egy igazi neoklasszicista remekmű. Az Óvároshoz szorosan kapcsolódik a Régi Zsidónegyed is, Josefov, amely magában foglalja, a Régi Zsidó Temetőt, Prága egyik leglátogatottabb nevezetességét és számos zsinagógát is.

Az Óvárost és a Kisoldalt összekötő Károly-hídnál van Európa talán egyik legfenségesebb, egykoron védelmi szerepet betöltő hídtornyába. A gótikus óvárosi hídtoronyból megcsodálhatjuk ez egész Óvárost.

Az éjszakai fényekbe öltözött Károly híd különösen megkapó látványt nyújt. A hídon áthaladva, új városrészbe csöppenhetünk.