Interjú Nagy Viktorral - Balatonföldvár, Kultkikötő

Nagy Viktorral a Kultkikötőről és a nyári viharfelhők vonulási sebességéről beszélgetünk. 

Partlap: Mára a neved a Balaton-part két markáns rendezvényéhez is kötődik: az egyik az Összpróba, a másik a Kultkikötő. Először azt tisztázzuk: milyen viszonyban vannak ők egymással? 
Nagy Viktor: Az Összpróba Alapítványt neves színházi szakemberek és pedagógusok segítették életre 2003 tavaszán. Kezdetben a fő profil művészeti táborok szervezése volt középiskolás diákoknak. Aztán 2004-ben a táborral párhuzamosan már egy kisebb színházi fesztivált is rendeztünk Tatán, amit komoly helyi érdeklődés kísért. Egy évvel később az ifjúsági táborral vettük „birtokba" Balatonföldvárt. A táborban a színházművészet rejtelmei mellett a gyerekek bepillanthatnak a film és a tánc világába is. A sikerek folytatásra sarkalltak, és úgy határoztunk, nem keresünk más helyszínt, hiszen elképzeléseink megvalósításához egy állandó, élhető és tervezhető otthonra leltünk a Balaton-parti városban. A Kultkikötő tulajdonképpen az Összpróba alapítvány gyermeke, hiszen 2006 óta minden nyáron ezen a néven szervezünk fesztivált a földvári szabadtéri színház területén. Az alapítvány működteti a színpadot és látja el a műsorszerkesztést, szervezést is. Az árnyas liget közepén található színháznál pedig nem tudok jobb terepet arra, hogy tábori foglalkozásokon résztvevő fiatalok megtapasztalhassák az előadóművészet kihívásait. A Kultkikötő színpadán természetesen ismert előadók és társulatok is fellépnek. Az idén többek között Molnár Piroska, Vári Éva, Udvaros Dorottya, Szacsvay László, Kovács Lajos, Benedek Miklós, Őze Áron és a Quimby látogatnak el hozzánk 

Partlap: Ha Tatán minden sikeresen működött, mi indokolta a bázis áthelyezését Balatonföldvárra? 
N.V.: Balatonföldváron adott volt egy elhagyott szabadtéri színpad, ami 10 évig üresen állt. Nyakig ért a fű és a gaz, elölről kellett kezdeni mindent. A „feladvány" komolysága és a hosszú távú városi együttműködés reményében választottuk Balatonföldvárt. 

Partlap: Földváron ez a 7. év, azt mondják egy kapcsolatban ez a kritikus időszak, itt dől el együtt maradnak-e a párok, vagy szétválnak útjaik. Te merre tendálsz? 
N.V.: Az évek múlásával, remélem bölcsebb is leszek, nem csak idősebb. Bízom benne, hogy az esetleges nehézségeken - itt elsősorban a pénzügyi jellegű problémákra gondolok, mert a gazdasági világválság a kultúrát sem kímélte - megerősödve jutunk túl. Szerencsére a nyári viharfelhők is gyorsan szoktak elvonulni, nem riaszt el bennünket egy esti zápor, hiszen erre vannak az úgynevezett esőnapok. Földváron hosszú távra tervezünk. Sok diákunk várja már évközben is a nyarat, és nem csak az Összpróba miatt. Úgy tűnik Balatonföldvár vonzereje másoknak is ellenállhatatlan. Büszkén mondhatom, hogy vannak, akik a családjukkal is visszajárnak ide nyaralni. A Kultkikötőt pedig úgy érzem, megszerették a helyiek és a nyaraló közönség is, ezt igazolja az évről-évre növekvő nézőszám. 

Partlap: Az Összpróba táborában a magyar színházi és filmes élet színe-java tanít. Milyen szempont alapján választod ki és kéred fel tanárokat? 
N.V.: Szűkös anyagi kereteink ellenére neves, felkészült és elkötelezett  színészek, rendezők, filmes szakemberek, koreográfusok, színházi szakemberek drámapedagógusok és meghívott vendégelőadók fogadják el felkérésünket. Vannak visszatérő tanáraink is, mint az idén Hámori Gabi és Fullajtár Andrea színművészek. Sőt Andi ezen a nyáron nem csak Összpróbázik, Őze Áronnal fel is lép a Kultkikötő színpadán. 

Partlap: A Kultkikötő ugye a kultúra, kultúrák kikötője akarna lenni. Mennyire összművészeti helyszín a szabadtéri színpad? 
N.V.: A Kutltkikötő egyszerre ad otthont színházi előadásoknak koncerteknek, nemzetközi ifjúsági alkotótáboroknak, képzőművészeti kiállításoknak és nem utolsó sorban moziként is üzemelünk. Azt remélem mindenki talál itt valamit, amiért érdemes többször visszatérni. 

Partlap: Mi a főszempont, hogy pestről idecsalogass ott már bejáratott, jó nézőszámmal futó produkciókat, vagy hogy itt szülessenek eddig ismeretlen alkotások és azért jöjjön a néző, mert még nem látott ilyet? 
N.V.: Tulajdonképpen mindegy honnan érkezik a közönség. Természetesen szívet melengető gondolat, hogy valaki több száz kilométert is megtesz, hogy eljusson hozzánk. A Kultkikötőben olyan élményben is részesülhet az ide látogató, amiben máshol nem. Biztos vagyok benne, hogy egy sikeres pesti előadás a balatonföldvári környezetben egészen más hangulatú, egyedibb és különlegesebb lehet.