Myra

Myra városa a romjairól és a méltán híres sziklasírjairól is ismert, valamint e városban volt püspök Szent Miklós is, akinek a szarkofágját a myrai Szent Miklós templom őrzi.

Törökország földközi-tengeri partvidékének legrégebbi és legnagyobb színháza is Myrában található, közvetlenül a 2400 éves, gyönyörű faragású, óriási sziklasírok mellett. A közel 10.000 ember befogadására képes színház az ókorban megehetősen nagynak számított, melynek romjai ma is megtekinthetők Myrában.

Szent Miklós püspök, azaz a Mikulás szülőhelye is itt található, amely a turisták egyik kedvelt zarándok helye lett. Minden év decemberében zsúfolásig megtelik a Szent Miklós Bazilika az itt megtartott Szent Miklós emlékünnep jóvoltából. Az itt található Szent Miklós szarkofágot mindenki szeretné megérinteni, hisz állítólag mindenki kívánsága teljesül, aki kezét a szarkofágra helyezve kíván valamit. Szent Miklós püspök az ókori Myra városában élt és tevékenykedett 342-ben bekövetkezett haláláig. A sokáig ismeretlen jótevőről azt gondolták, hogy a Taurus-hegy szelleme, maga a Télapó. A nyugati világban Santa Claus, nálunk pedig Mikulás néven ismert Szent Miklós püspök szokása volt, hogy névnapjának előestéjén, december 5-én megajándékozta a szegény diákokat. Az ártatlan gyermekek napján előadott püspökjátékból bontakozott ki a közismert Mikulás ünnep: a gyermekek meglátogatása, kikérdezése és megjutalmazása. Mint a negyedik századig oly sokan, Szent Miklós püspök is a keresztény üldöztetéseknek esett áldozatául. Rómában végezték ki.