Svájc részletes információk

Diplomáciai képviselet

Bern Nagykövetség

Muristr. 31, CH-3006 Bern
Telefon: 352-85-72, 352-85-73, 352-86-03
Fax: 351 2001
Előhívó Magyarországról: 00-41-31
Honlap: www.hungemb.ch 
E-mail: huembbrn@bluemail.ch

Időeltolódás

Nincs időeltolódás

Magyarország: 12 óra

Svájc: 12 óra

Fizetőeszköz

Svájci frank (CHF)

Beutazási szabályok

Magyar állampolgár útlevéllel, vagy új, kártya típusú személyazonossági igazolvánnyal 90 napra vízummentesen, megfelelő anyagi fedezet (100 CHF / fő / nap), vissza-, illetve továbbutazásra szóló érvényes vonat- vagy repülőjegy felmutatásával utazhat be. Az útlevélnek a tervezett utazás és tartózkodás időtartamára érvényesnek kell lennie. A repülővel érkező turistát, ha nem rendelkezik érvényes visszautazásra szóló repülőjeggyel, visszafordíthatják. Nem turisztikai célú (keresőtevékenység vagy tanulmányok folytatása) vagy a 90 napot meghaladó svájci tartózkodás esetén az engedélyért és a további részletek tisztázása céljából közvetlenül Svájc budapesti Nagykövetségéhez kell fordulni: Ezen esetekben az útlevél érvényességének legalább három hónappal meg kell haladnia a vízum érvényességét, illetve a tervezett visszautazás időpontját.

Vámszabályok

Svájc nem tagja sem az EU-nak, sem pedig az EU vámuniónak, ezért az országba beutazni szándékozók vámellenőrzésre számíthatnak. A svájci vámelőírásokról szóló részletes tájékoztatás az alábbi internetes címen érhető el.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2014. július 1-ével változtak a vámszabályok. 

Nem kereskedelmi forgalomban, 17 év felett, személyenként vámmentesen bevihető az országba:

 • 18% alkoholtartalomig 5 liter
 • 18% alkoholtartalom fölött 1 liter alkoholos ital
 • 250 db cigaretta vagy
 • egyéb dohánytermékek összesen 250 g
 • 1 kg húsáru (kivéve a vadhús)
 • 1 kg vaj
 • 1 l tejszín
 • zsír, olaj, margarin fogyasztási célból 5 l/kg

Áruk személyenként összesen 300.-CHF összértékig vihetők be vámmentesen. (A személyeknek szóló értékhatárt összevonni nem lehet.) Különös gondossággal javasolt eljárni bizonyos érzékenynek tekintett mezőgazdasági termékek (hús, hústermékek, tejtermékek, stb.) esetében.

Telefonhívás

Svájc hívószáma: 41

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Közlekedés

Tökéletes utak, óraműszerű pontossággal összehangolt tömegközlekedés, másodpercre pontosan induló járatok, a világ egyik legfejlettebb vasúthálózata jellemzi a svájci közlekedést.

Közművek

Elektromos áram: 220 V/50 Hz

Gasztronómia

Svájc konyhájára hatott az olasz, a francia, a német és az osztrák gasztronómia is, de a hosszú évszázadok alatt kialakult egy nemzeti konyha.

Az étel, a hozzávalók és az elkészítési mód nagyon különböző az ország egyes területein. Általában az alap élelmiszerek a különböző kenyerek (fehér, teljes kiőrlésű, stb.), tejtermékek, mint a tej, joghurt, vaj és természetesen a nagy választékban kapható sajtok. Fontosak a zöldségek, mint a bab, répa, karfiol, burgonya, spenót stb.

Felvágottak és húsokat - főleg borjú, marha, disznó, csirke vagy pulyka – sokféleképpen készítik: grillezve, főzve, sütve. Köretnek sült krumplit, rizst, és különféle tésztákat fogyasztanak. Helyi gyümölcsök az alma, körte, szőlő, szeder, áfonya, málna, ribizli és eper.
Végezetül szólni kell az édességekről, az egész világon híres a svájci csokoládé.

 

Egészségügy

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Szokások

Borravaló

Svájcban a borravalót tartalmazzák az éttermi árak, és a nem kerek árat is szokás felfelé kerekíteni. A taxi árak általában tartalmazzák egyben a borravalót is, amennyiben nem, abban az esetben 10-15 % az elvárt

Vásárlás

Svájcban elegáns üzletek, divatos butikok sorakoznak. Sok város kötelező bevásárlóutcákkal rendelkezik. Ne hagyjuk ki őket! Ajándékötletek: csokoládé, desszertek, óra, bicska, régiségek… és ami a csomagba belefér!

Ünnepek

 • január 1. Újév
 • január 2.
 • május 31. Az emlékezés napja
 • július 4. A függetlenség napja
 • augusztus 1. Svájci nemzeti nap
 • szeptember 6. A munka ünnepe
 • december 25. Karácsony
 • december 26. Karácsony

 

Kedvezmény kártyák

NEMZETKÖZI DIÁKIGAZOLVÁNY

A diákok egy-egy külföldi utazás során nagy kedvezményeket érhetnek el az ISIC nemzetközi diákigazolvánnyal, ezért mindenképpen érdemes kiváltani. Jelenleg több mint 30.000 elfogadóhelyen használhatod több mint 100 országban.

Fontosabb kedvezmények, lehetőségek:

 • külföldön a segítségével tudod igazolni, hogy diák vagy,
 • aktiválás után telefonkártyaként, valamint internetezéshez is használhatod
 • az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékeket kedvezménnyel látogathatod (ez akár 20-50 % is lehet),
 • utazási kedvezmények járnak vele (repülőjegyre, országon belüli utazásokra),
 • ingyenes segítségnyújtásra és tanácsadásra is jogosít.

Mindezeken kívül múzeumok, diákszállások, éttermek stb. is adnak kedvezményeket a kártya birtokosának.
 
Az igazolvány kiváltható irodánkban, 12 éves kor felett, melyhez érvényes magyar oktatási intézmény által kiállított nappali tagozatos diákigazolványra és 1 db igazolványképre van szükség. Az elkészítés ideje kb. 5-10 perc. 

Ára: 2.600 Ft 
Ennek lejárati ideje egy év.