Svájc részletes információk

Diplomáciai képviselet Vissza az oldal tetejére

Bern Nagykövetség

Muristr. 31, CH-3006 Bern
Telefon: 352-85-72, 352-85-73, 352-86-03
Fax: 351 2001
Előhívó Magyarországról: 00-41-31
Honlap: www.hungemb.ch 
E-mail: huembbrn@bluemail.ch

Időeltolódás Vissza az oldal tetejére

Nincs időeltolódás

Magyarország: 12 óra

Svájc: 12 óra

Fizetőeszköz Vissza az oldal tetejére

Svájci frank (CHF)

Beutazási szabályok Vissza az oldal tetejére

Magyar állampolgár útlevéllel, vagy új, kártya típusú személyazonossági igazolvánnyal 90 napra vízummentesen, megfelelő anyagi fedezet (100 CHF / fő / nap), vissza-, illetve továbbutazásra szóló érvényes vonat- vagy repülőjegy felmutatásával utazhat be. Az útlevélnek a tervezett utazás és tartózkodás időtartamára érvényesnek kell lennie. A repülővel érkező turistát, ha nem rendelkezik érvényes visszautazásra szóló repülőjeggyel, visszafordíthatják. Nem turisztikai célú (keresőtevékenység vagy tanulmányok folytatása) vagy a 90 napot meghaladó svájci tartózkodás esetén az engedélyért és a további részletek tisztázása céljából közvetlenül Svájc budapesti Nagykövetségéhez kell fordulni: Ezen esetekben az útlevél érvényességének legalább három hónappal meg kell haladnia a vízum érvényességét, illetve a tervezett visszautazás időpontját.

Vámszabályok Vissza az oldal tetejére

Svájc nem tagja sem az EU-nak, sem pedig az EU vámuniónak, ezért az országba beutazni szándékozók vámellenőrzésre számíthatnak. A svájci vámelőírásokról szóló részletes tájékoztatás az alábbi internetes címen érhető el.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2014. július 1-ével változtak a vámszabályok. 

Nem kereskedelmi forgalomban, 17 év felett, személyenként vámmentesen bevihető az országba:

 • 18% alkoholtartalomig 5 liter
 • 18% alkoholtartalom fölött 1 liter alkoholos ital
 • 250 db cigaretta vagy
 • egyéb dohánytermékek összesen 250 g
 • 1 kg húsáru (kivéve a vadhús)
 • 1 kg vaj
 • 1 l tejszín
 • zsír, olaj, margarin fogyasztási célból 5 l/kg

Áruk személyenként összesen 300.-CHF összértékig vihetők be vámmentesen. (A személyeknek szóló értékhatárt összevonni nem lehet.) Különös gondossággal javasolt eljárni bizonyos érzékenynek tekintett mezőgazdasági termékek (hús, hústermékek, tejtermékek, stb.) esetében.

Telefonhívás Vissza az oldal tetejére

Svájc hívószáma: 41

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Közlekedés Vissza az oldal tetejére

Tökéletes utak, óraműszerű pontossággal összehangolt tömegközlekedés, másodpercre pontosan induló járatok, a világ egyik legfejlettebb vasúthálózata jellemzi a svájci közlekedést.

Közművek Vissza az oldal tetejére

Elektromos áram: 220 V/50 Hz

Gasztronómia Vissza az oldal tetejére

Svájc konyhájára hatott az olasz, a francia, a német és az osztrák gasztronómia is, de a hosszú évszázadok alatt kialakult egy nemzeti konyha.

Az étel, a hozzávalók és az elkészítési mód nagyon különböző az ország egyes területein. Általában az alap élelmiszerek a különböző kenyerek (fehér, teljes kiőrlésű, stb.), tejtermékek, mint a tej, joghurt, vaj és természetesen a nagy választékban kapható sajtok. Fontosak a zöldségek, mint a bab, répa, karfiol, burgonya, spenót stb.

Felvágottak és húsokat - főleg borjú, marha, disznó, csirke vagy pulyka – sokféleképpen készítik: grillezve, főzve, sütve. Köretnek sült krumplit, rizst, és különféle tésztákat fogyasztanak. Helyi gyümölcsök az alma, körte, szőlő, szeder, áfonya, málna, ribizli és eper.
Végezetül szólni kell az édességekről, az egész világon híres a svájci csokoládé.

 

Egészségügy Vissza az oldal tetejére

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Szokások Vissza az oldal tetejére

Borravaló

Svájcban a borravalót tartalmazzák az éttermi árak, és a nem kerek árat is szokás felfelé kerekíteni. A taxi árak általában tartalmazzák egyben a borravalót is, amennyiben nem, abban az esetben 10-15 % az elvárt

Vásárlás

Svájcban elegáns üzletek, divatos butikok sorakoznak. Sok város kötelező bevásárlóutcákkal rendelkezik. Ne hagyjuk ki őket! Ajándékötletek: csokoládé, desszertek, óra, bicska, régiségek… és ami a csomagba belefér!

Ünnepek Vissza az oldal tetejére

 • január 1. Újév
 • január 2.
 • május 31. Az emlékezés napja
 • július 4. A függetlenség napja
 • augusztus 1. Svájci nemzeti nap
 • szeptember 6. A munka ünnepe
 • december 25. Karácsony
 • december 26. Karácsony

 

Kedvezmény kártyák Vissza az oldal tetejére

NEMZETKÖZI DIÁKIGAZOLVÁNY

A diákok egy-egy külföldi utazás során nagy kedvezményeket érhetnek el az ISIC nemzetközi diákigazolvánnyal, ezért mindenképpen érdemes kiváltani. Jelenleg több mint 30.000 elfogadóhelyen használhatod több mint 100 országban.

Fontosabb kedvezmények, lehetőségek:

 • külföldön a segítségével tudod igazolni, hogy diák vagy,
 • aktiválás után telefonkártyaként, valamint internetezéshez is használhatod
 • az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékeket kedvezménnyel látogathatod (ez akár 20-50 % is lehet),
 • utazási kedvezmények járnak vele (repülőjegyre, országon belüli utazásokra),
 • ingyenes segítségnyújtásra és tanácsadásra is jogosít.

Mindezeken kívül múzeumok, diákszállások, éttermek stb. is adnak kedvezményeket a kártya birtokosának.
 
Az igazolvány kiváltható irodánkban, 12 éves kor felett, melyhez érvényes magyar oktatási intézmény által kiállított nappali tagozatos diákigazolványra és 1 db igazolványképre van szükség. Az elkészítés ideje kb. 5-10 perc. 

Ára: 2.600 Ft 
Ennek lejárati ideje egy év.
+36 20 459-5424 Kapcsolat