A Maya és az azték kultúra nyomában

A Yucatán-félsziget szikrázóan fehér homokos partjairól, türkizkék tengervizéről, színpompás korallzátonyairól, buja őserdőből kivillanó ősi piramisairól, a maja civilizáció felbecsülhetetlenül gazdag emlékeiről világhírű. Az ősi maják városállamokat építettek és virágoztattak fel, történelmük során bámulatosan magas fokú civilizációt hoztak létre. Szertartási központjaik, vallási rituáléik helyszínei, illetve komplett piramis együtteseik az őserdők mélyén csipkerózsika álmot aludtak a XIX. század elejéig.

Szállástípus:
hotel
Étkezés:
reggeli
Szobatípusok:
Kétágyas
Turnusok:
Fix turnus- 14 nap - 12 éj
Program tipusa:
körutak
Utazás:
repülővel
Egyéb:
min. 20

Fontos tudnivalók

Beutazási szabályok:

 • nincsen szükség vízumra, elegendő a belépés napjától számított 6 hónapig érvényes útlevél. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Az FMM következő linkről letölthető: https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/en/solicitud.html, de a repülőgépen is adnak. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező
 • A jelenlegi helyzet folyamatos változása miatt javasoljuk, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat hivatalos oldalát kövessék figyelmesen, az alábbi linken elérhető: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/mexiko
 • Idegenforgalmi adó (kb. 2 USD/fő/éj) a helyszínen fizetendő.
 • Cigaretta behozatalt nagyon szigorúan ellenőrzik. Max 1 karton cigaretta vihető be az országba.

Elhelyezés

 • 4*-os szállodákban ( kivéve Puebla 3*)
 • 2 fős fürdőszobás szobákban

Étkezés

 • a körutazás során büféreggeli,
 • a cancuni üdülés alatt all inclusive ellátás az árban

Utazás

 • az Air France / KLM menetrend szerinti járataival egy európai átszállással, Mexikóváros és Merida közt belső repülőjárattal
 • Mexikóban légkondicionált autóbusszal

Program

1.nap: Budapest-Mexikóváros
Elutazás Budapestről az Air France/KLM menetrend szerinti járatával a kora reggeli órákban, átszállással. Érkezés Mexikóvárosba a délutáni órákban, majd transzfer a szállodába, ahol az első két éjszakát töltjük.

 

2.nap: Mexikóváros
Reggeli után, a világ egyik legnagyobb terén, a Zocalo-n indul városnéző programunk. A történelmi negyedben található főtér egyik ékessége, a Catedral Metropolitana, a legnagyobb Dél-Amerikában és az építészeti stílusok különleges kombinációja. Tövében 1790-ben találtak rá a XV. században elásott időkapszulára, egy hatalmas bazaltmedálra, amely az aztékok többszázezer évet felölelő csillagászati adatait mutatja. Következő állomásunk a Nemzeti kormánypalota, amely a vezérkar és a nemzeti kincstár székhelye. Ezután a Soumaya Múzeumba látogatunk el, ahol többek között Rodin, Picasso, Van Gogh, Monet remekműveit csodálhatjuk meg.

 

3.nap: Mexikóváros- Puebla
Reggeli a szállodában, látogatás a város legnagyobb parkjában, a Bosque de Chapultepec-ben található Antropológiai múzeumban, ahol a spanyol hódítások előtti korból származó, páratlan értékű műkincsekkel, az azték, a tolték és a maya kultúra jelképeivel ismerkedünk meg. Következő állomásunk Mexikóváros védőszentjének temploma, a Guadalupe-i Szent Szűz bazilika, ahol sötétbőrű mesztic nő képében jelent meg a Szűzanya 1531-ben. Ezt a csodát eleveníti meg az itt kialakult parkban a sokféle kegytárgy, templom és szoboregyüttes. A fővárostól északra fekszik az UNESCO Világörökségének része, Teotihuacán, ahol a Nap és a Hold piramis tetejéről megcsodáljuk azt a romvárost, amely több évszázadon át épült, és amelyet egykor a világ 5 legnagyobb települése között tartottak számon. A Holtak sugárútja (Calzada de los Muertos) köti össze a két nagy piramist, mindkét oldalán elegáns és rendeltetésüket tekintve rejtélyes platformok sorakoznak. A program végén útra kelünk az 5450 méter magas, monumentális Popocatepetl vulkán lábánál fekvő Puebla-ba.

 

4.nap: Puebla-Acapulco
Az alapítása utáni évben, 1532-ben a spanyol királyné a Ciudad de los Ángeles, magyarul Az angyalok városa nevet adományozta a településnek. Városnézésünk során bóklászunk a 4000 koloniális palota történelmi negyedében, annak főterén, a Zocalo-n, az El Parian bolhapiacon, megnézzük a székesegyházat és a Rosario kápolna aranyoltárát. A városnézés után elmegyünk egy gazdag élelmiszerpiacra, a zsúfolt, trópusi gyümölcspultok, a mexikói tipikus húskészítmények, az orrot csiklandozó lacikonyhák bevezetnek bennünket Mexikó gyomrába. Ezután elindulunk Acapulco felé.

 

5.nap: Acapulco
A Csendes-óceán fenséges partján, pálmafák alatt pihenhetjük ki az előző napok fáradalmait és egy fakultatív délelőtti városnézésen megcsodálhatjuk a gyönyörű Acapulco-i öblöket. (26.900 Ft/fő). A sziklameredélybe ugrók bravúros bemutatója zárja ezt a kis túrát.

 

6.nap: Acapulco-Taxco
A mai napot szintén pihenéssel vagy fakultatív kirándulással tölthetjük el. Hajókirándulás során a tengerről is élvezhetik az Acapulcoi -öblöket és az üdülőváros panorámáját (28.900 Ft/fő). Délután útra kelünk Taxco-ba.

 

7.nap: Taxco-Merida
Az 1754 méter magasban épült Taxco a gyarmati korban élte virágkorát, köszönhetően ezüstben dúskáló bányáinak. Világszerte keresettek az itt készült tradicionális és modern tervezésű tárgyak, ékszerek. A szűk, kanyargó utcácskák fehérre meszelt meseházai között feljutunk a kisváros központjába, ahol megnézzük a Szent Prisca-nak szentelt templomot. Kőfaragásoktól, díszektől roskadozó homlokzata a spanyol barokk-rokokó remek példája. Építtetője az a José de la Borda, aki kora teljes Amerikájának, ha nem a teljes világnak a leggazdagabb mágnása volt. Természetesen lehetőségünk lesz arra is, hogy a városka piacán vagy a csalogató szalonokban ezüstöt vásároljunk. Az esti órákban továbbrepülünk Meridába.

 

8.nap: Merida
A modern Mérida a Yucatán szövetségi állam fővárosa. Történelme a mayák egykori városával indul, majd folytatódik a spanyol ferencesek, páncélos hódítók és magas rangú, a spanyol király köreihez tartozó családok letelepedésével. A reggeli városnézés után elutazunk Uxmal romnegyedéhez. Az erdei sétán átböngésszük a Varázsló piramisát, az apácazardát maya euro jelekkel, megmásszuk a főpap piramisát. Ezután bemegyünk egy olyan kakaómúzeumba, ahol megismerjük ezt a világot átformáló növényt, kilessük a park állatkertjében a jaguárt és részesülünk egy kakaó szertartás áldásában.

 

9.nap: Merida
Reggeli után egy igazi koloniális élmény vár ránk a Hacienda Sotuta de Peon ültetvényen! A mai ember számára is igen szemrevaló vidéki kúria, a mangofák, a kattogó ipargépek azt a kort idézik, amikor a zöld arany, azaz a henequen nevű agavé termesztéséből és feldolgozásából dúsgazdagság számazott. A túra során kimegyünk az ültetvényre, majd úszunk egy selymes vizű cenote-ban, magyarul barlangban. Felfrissülésünk után tovább utazunk Tecoh városkába, egy érintetlen településre, veszünk friss cipót és szóba elegyedünk a helyi vetőmagboltossal. Késő délután visszatérünk Meridába.

 

10.nap: Izamal- Chichen Itza - Cancun
Reggeli, majd utunkat Cancun felé vesszük. Megállunk Izamal-ban, a sárga városban és megnézzük a II. János Pál pápa által is meglátogatott grandiózus ferences rendi kolostort. Ezután megyünk a leglátogatottabb maja-tolték romvárosba, amely az UNESCO világörökség része, 2007-től a világ 7 új csodájának egyike. Ott tornyosul előttünk a maják Kukulkán, később a toltékok Quetzalcoatl nevű tollaskígyó istenének piramisa, az a magasztos épület, amiről leolvasható a tudós papok hihetetlenül precíz világismerete. A toltékok koponya terasza pedig arról tanúskodik, hogy egy hatalom hogyan demonstrálta erejét az odalátogató idegenek előtt. Ebben a városban is gyakorolták az emberáldozat rítusát. A hatalmas labdajéték stadion elgondolkodtatja az utókort arról, hogy a falain ma is kivehető domborművek milyen emberi hősöket áldoztak isteneiknek, hogy az emberszívet lakmározó sas, a karmos szörnyeteg jaguár jelvények mit is képviseltek a maja-tolték kultúrában. A program végén továbbutazunk Cancún-ba.

 

11-12.nap: Cancun
Pihenés, strandolás vagy fakultatív kirándulás. Lehetőség nyílik ellátogatni Xcaret csodaszép tengerparti öko/aquaparkba, amelyben akvárium, állatkert, barlangfolyó található( 79.900 Ft/fő). Felár ellenében lovagolni, búvárkodni is lehet vagy delfinekkel is úszkálhatnak. A nap csúcspontjaként az ősi maja labdajáték bemutatója, illetve az ország legszínvonalasabb folklór együttesének táncelőadása zárja a programot. Tulum a rejtélyes égből leszálló maya isten városa, amely egy gyönyörű tengerparti sziklafalra és teraszra épült. Fénykorában, a XIV. században korallzátony által védett öblében kulcsfontosságú árucikkek mint, pl. kakaóbab, obszidián, só cseréltek gazdát. Xel-Ha egy csodálatos park édes barlangvízzel és sós tengerrel ( 64.900 Ft/fő). Úszhatunk a kristálytiszta hullámokban vagy búvárkodhatunk a trópusi halak társaságában. Biciklizhetünk az öko útvonalon, kis múzeumokban pedig tanulmányozhatjuk a leguánok, színpompás lepkék, burjánzó növények életét.

 

14.nap: Cancun-Budapest
Pihenés, strandolás. A délutáni órákban transzfer Cancun reptérre, majd hazautazás Budapestre.

 

15.: nap: Érkezés Budapestre

 

Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:
 • Helyszínen kötelezően fizetendő adók és belépőjegyek: 175 USD/fő
 • Idegenforgalmi adó (kb. 2 USD/fő/éj) a helyszínen fizetendő.
 • Fakultatív programok:
 • Acapulco városnézés (min. 10 fő): 26.900 Ft/fő
 • Acapulco hajozás (min. 10 fő): 28.900 Ft/fő
 • Tulum-Xel-Ha kirándulás (min. 10 fő):   64.900 Ft/fő
 • Xcaret kirándulás ebéddel (min. 10 fő):  79.900 Ft/fő
 • Chichen Itzá: A maya civilizáció legjelentősebb és legismertebb ősi városában többek között az évezredes piramisok, obszervatórium, játékok tere, harcosok temploma mesél arról, hogy ez a maya-tolték kultúra miként is létezett. A hatalmas, buja erdős területen a lélegzetünk is eláll a sok matematikai, csillagászati bravúrtól, ahogy a maya világkép esszenciáját, a Vénusz jegyet alkalmazzák, vagy ahogy a Kukulkán piramis elemeinek számadatai a naptár tagolását mutatják. Elfogyasztjuk svédasztalos ebédünket, majd felfrissülünk egy nyitott cenotéban. Valladolid városán áthaladva megfigyelhetjük a mai maya életetvitelt is. A főtéren láthatjuk a spanyol alapítású középkori templomot a freskókkal díszített városháza mellett a tarka koloniális és modern házak gyűrűjében. Egész napos kirándulás ebéddel, belépőkkel, magyar nyelvű idegenvezetéssel 130 USD/fő
 • Tulum, Cobá, Punta Laguna: Két teljesen különböző maja romvárost tekintünk meg, az egyik a Karib-tenger partján helyezkedik el, a másik pedig az őserdőben. Punta Laguna egy igazi különlegesség a dzsungel közepén! Szabad környezetben láthatunk pók - és bőgőmajmokat, illetve a bátrabbak egy zárt cenotéba (természetes víztároló medence) is leereszkedhetnek kötélen. Egész napos program ebéddel, belépőkkel, magyar nyelvű idegenvezetéssel: 140 USD/fő
 • Isla Holbox: Isla Holbox maga a földi paradicsom, ahol még igazi karibi hangulattal találkozhatunk. A privát hajókirándulás után, ahol több szigetet is meglátogatunk, golfkocsikkal fedezzük fel Holbox festői szigetét, amit mi magunk vezethetünk. A tengerparti ebéd után élvezhetjük a Karib-tenger sekély és kristálytiszta vízét. Egész napos program ebéddel, magyar nyelvű idegenvezetéssel: 145 USD/fő
 • Sian Ka’an: Sian Ka'an az Unesco által védett természetvédelmi terület, ahol úgy érzed magad, mintha egy National Geographic természetfilmben lennél. Szabad környezetben csodáljuk meg a lenyűgöző állatvilágot, kis motorcsónakokkal fedezzük fel a mangrovék élővilágát. A nap folyamán a Karib-tengerben sznorkelezhetünk és fürödhetünk is. Egész napos program ebéddel, magyar nyelvű idegenvezetéssel: 175 USD/fő
 • Isla Contoy és Isla Mujeres: Isla Contoy egy lakatlan sziget, ahova csak korlátozott számban engedik be a turistákat, hogy óvják a környezetet. Az érintetlen természet felfedezése mellett a hajókirándulás alatt lesz lehetőségünk sznorkelezni is, majd egy másik, lakott szigetet is meglátogatunk, méghozzá Isla Mujerest. Contoy szigeten a naptej használata és a dohányzás tilos! Egész napos program ebéddel, magyar nyelvű idegenvezetéssel: 139 USD/fő + 13 USD természetvédelmi adó
 • Rio Lagartos: Las Coloradas méltán híres a rózsaszín vízéről, amit egy kilátóból meg is csodálunk. Hajóval fedezzük fel Rio Lagartost, a tengerparti kis település környékét is, ahol a természetvédelmi területen a sok madár mellett krokodilokat és flamingókat is láthatunk. Egész napos program ebéddel, magyar nyelvű idegenvezetéssel: 140 USD/fő.

  További fakultatív programlehetőségek:

  • Hajnali Chichén Itzá: 130 USD/fő
  • Félnapos Tulum és cenote: 80 USD/fő
  • Ek Balam (maja romváros), cenote és piac: 130 USD/fő
  • Félnapos teknősökkel úszás: 95 USD/fő
  • Félnapos cancúni városnézés: 65 USD/fő
  • Félnapos gasztro túra: 65 USD/fő

 

 • A fakultatív kirándulások leírásai és árai tájékoztató jellegűek. Pontos részleteket az érkezést követően a helyszínen kapnak a helyi partnerünktől. Befizetésre szintén helyszínen USD-ben van lehetőség.
 • A programok min. 6 fő jelentkezése esetén indulnak
 • A kiránduló buszokon az idegenvezetés a magyar mellett más nyelveken is folyhat.
 • A helyszínen fizethető fakultatív programlehetőségeket nem az itthoni iroda szervezi, azok teljesítésért nem felel. A fakultatív programokkal kapcsolatos kifogást a programok szervezőjénél, a helyszínen köteles az utas jelezni.

Árak

Az ár tartalmazza:

 • szállást
 • program szerinti ellátást
 • repülőjegyet a megadott útvonalon
 • reptéri illetékeket és adókat
 • transzfert a helyszínen
 • idegenvezetést
 • felsorolt programokat

 Az ár nem tartalmazza:

 • idegenforgalmi adót: helyszínen fizetendő!
 • vacsorát
 • Leírásban nem szereplő programokat, fakultatív programokat, belépőket
 • egyágyas felárat: - érdeklődjön irodánkban!
 • betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást: irodánkban köthető KEDVEZŐ ÁRON!
 • kötelező útlemondási biztosítást: a megrendelt szállás, étkezés és utazás díjának 3,0%-a

Bruttó árazás!

Az alábbiakban található árak TELJES ÁRAK (bruttó árak), melyek tartalmazzák a szállás, a megadott ellátás, a megadott közlekedés és hozzátartozó illetékeket (repjegy vagy buszjegy), a transzfer, a foglalási díj és a telepített magyar idegenvezető költségeit, minden kötelezően itthon fizetendő díjat. A díjon felül - igény szerint - irodánkban fizethetők az útlemondási biztosítás és az utasbiztosítás (BBP) díja, esetleges vízumdíjak, a helyszínen fizethetők a fakultatív programok, bizonyos helyszínen igénybe vehető szolgáltatások (pl.: széf bérlés, légkondicionálás, kaució, stb).


Az ár nem tartalmazza:

 • Repülőtéri illetékek és díjak: 72 500 Ft/fő - irodánkban fizetendő*
 • Félpanziós felár: 34 500 Ft/fő - irodánkban fizetendő
 • Félnapos városnézés Acapulcó-ban: 11 000 Ft/fő - irodánkban fizetendő
 • Félnapos hajókirándulás az Acapulco-öbölben: 11 500 Ft/fő - irodánkban fizetendő

* A csillaggal jelölt tételek kötelezően fizetendőek!

Részvételi díj (Ft/fő/turnus)nap/éj2 ágyas standard szoba
okt. 8-2113/121 399 900 Ft
dec. 4-1713/121 499 900 Ft

További információ

Ajánlatkérés, foglalás és további információ a(z) korut@utazas.info címen vagy irodánkban.

A foglalás menetéről bővebben itt olvashat