Makrigialos

MAKRIGIALOS

Makrigialos Észak-Görögországban a magyar utazók által jól ismert Olymposz Riviérán, Thesszalonikitől 50 km-re délre, Katerinitől 20 km-re északra helyezkedik el. Az ide utazókat tiszta levegő, festőien szép zöld természet, hosszú, lassan mélyülő, homokkal borított tengerpart várja, mely mentes az üdülőhelyek megszokott zsúfoltságától. Makrigialos partszakaszát tisztasága és kiváló vízminősége miatt nemzetközi "kék zászló" díjjal is kitüntették.

Az üdülőhely még őrzi igazi hamisítatlan halászfalu jellegét. Megközelítően kb. 2000 helyi lakosa van, így alkalom nyílik arra, hogy az odalátogatók jobban megismerhessék az ország hagyományait, kultúráját, a régió sajátosságait. Barátságok szövődhetnek az itt lakókkal, akik nyíltszívű, könnyen barátkozó emberek. Kedvességükkel, vendégszeretetükkel visszavonzzák azokat, akik már egyszer nyaraltak e bájos helyen.

A kis halászkikötőből már hajnalban kifutnak a bárkák az Égei-tengerre, hogy reggelre friss hallal lássák el a környező éttermeket. A korai kelők a visszatérő halászokat is megfigyelhetik, amint hálójukat javítgatják, teregetik bárkájuk mellett.

 
Érdekes színfolt a pénteki piac, mely nagyon kedvelt a turisták körében. A piacon az ismert növényeken, zöldségeken, olívabogyón kívül, különleges gyümölcsök és halak is kaphatók, pl. gránátalma, csicseriborsó, okra, kagylók, kefalopulo hal.

 
A tengerparton végigsétálva meglátogatható az ókori Pydna romja, mely híres Nagy Sándor hadjárataiból és fontos csata helyszín volt. A romok alatti tengerparton szintén kiváló strand van, de ez Makrigialos egész környékére igaz.

A tengerparton bármelyik irányba indulva gyönyörű tengeri öblök és strandok várják a nyaralókat: Afrodite Beach, Pydna Beach, Venus Beach, Robinson Beach, Pirgos Beach, Agiannis Beach a legközelebbiek. A tengerparti kávézók napernyői és nyugágyai alatt kellemesen telik az idő, enyhe szél fújdogál. A tengerparton nappal hangulatos tavernák, kávézók, éjszaka zenés szórakozóhelyek várják a vendégeket. A belépés ingyenes.

Akik az aktív pihenést kedvelik, azok számára is kiváló megoldást jelent Makrigialos, mert a településen tenisz-, foci-, kosár- és röplabda pálya is van, amelyet utasaink ingyenesen használhatnak! A sporteszközöket mindenképpen itthonról kell vinni, mert a helyszínen nem kölcsönözhetők. (A tenisz-, kosár- és focipálya a gimnázium udvarán, kosárpálya az általános iskola udvarán, strandröplabda pálya a Pydna Beachen található.)

Makrigialos közelében igazi turisztikai érdekességre bukkanunk, egy tengeri sólepárlóra. A hely kettős funkcióval bír, a hófehér domb látványa mellett a gyógyulni vágyók is megtalálják számításukat, hiszen az ottani iszap különösen ajánlott mozgásszervi betegségek kezelésére, regeneráló, vitalizáló hatása van. A tengerpart levegője, a sós tengervíz és a napfény kifejezetten erős gyógyító hatással bír légzőszervi-, és bőrbetegségek esetén is.

Különféle animációs programokon, vetélkedőkön, dalesten és fakultatív kirándulásokon is részt lehet venni.

MIÉRT PONT MAKRIGIALOS?

  •  mert kellemes, mozgalmas hely, ugyanakkor nem zsúfolt
  • mert változatos és érdekes a természeti környezet
  •  mert évezredes történelmi emlékeket látogathatunk meg
  •  mert változatos programlehetőségeket kínál
  • mert még élnek a kis halászfalu érdekes helyi hagyományai
  • mert a faluközösség barátságos, tartós kapcsolatokat lehet kiépíteni
  • mert számos sportolási lehetőséget kínál
  • mert homokos strandjai tiszták, hosszúak és nincs rajtuk tömeg
  • mert a görög üdülőhelyek közül ez az egyik legközelebbi

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Telefon: 100 egységes telefonkártya kb. 5 Euro. Zöld szám (a telefonköltséget a hívott fél viseli): 008003611

Posta: A központban és a tengerpartra vivő úton (lásd térkép). A postaláda színe általában sárga, a Dias Aparthotel kávézójánál barna színű.

Bank: A legközelebbi Kateriniben és Thesszalonikiben van.

Bankautomata: a Polgármesteri Hivatal oldalában.

Orvos: Eginioban (14 km) rendel minden nap a kórházban. Egy vizit kb. 50 Euro, sürgős esetben házhoz jön, ilyenkor az alapdíjhoz hozzáadódik a kiszállási díj is. Készpénzben kell fizetni, és minden esetben számlát kell kérni, mert a biztosító csak a számlával igazolt összeget téríti meg. Kórház Kateriniben (20 km), röntgenfelvétel készítés legközelebb Thesszalonikiben (50 km) van.

Élelmiszer árak
 (tájékoztató jelleggel): kenyér 1 Euro, tej 1 Euro, zsemle 0,40 Euro, barack 1 Euro, ásványvíz 0,5 Euro/0,5 l, gyros 1,5 Euro, Ajorítiko (athoszi bor) 10 Euro

KÖTELEZŐ UTASBIZTOSÍTÁS

Felhívjuk buszos és egyéni utasaink figyelmét, hogy a Macedón Nagykövetség tájékoztatása szerint ismét kötelező belépési feltétel a magyar állampolgárok számára a meglévő utasbiztosítás. Amennyiben ezzel nem rendelkeznek, akkor kötelesek azt a helyszínen megvásárolni. 

Jelen információink szerint nem elegendő a hitelkártyákhoz és bankkártyához tartozó biztosítás sem, ezért kérünk minden utasunkat, hogy gondoskodjon a megfelelő biztosításról.

Kelt. 2011.05.12

Betegség-, baleset- és poggyász biztosítás Irodánkban köthető.

Képgaléria

Galéria megnyitása (12 kép)
+36 20 459-5424 Kapcsolat