Aktuális COVID információk és beutazási feltételek Szlovákiába

Frissítve: 2021.12.22.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia
Aktuális információkért indulás/foglalás előtt keresse fel a konzuli szolgálat oldalát!


Szlovákia területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be.

Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. A határátlépés során Szlovákia az uniós digitális COVID-igazolványt fogadja el. Az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagok (Pfizer/Astra/Moderna/Janssen (Johnson) mellett Szlovákia mind a kínai (Sinopharm), mind az orosz (Sputnik V) oltóanyaggal való oltást elismeri. 

Továbbá legkésőbb a határon regisztrálni szükségeshttps://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon.

regisztrációt, ill. az oltottság tényét egy esetleges rendőrségi ellenőrzés során hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani (például a kitöltött és kinyomtatott regisztrációs űrlappal). A Szlovák Köztársaság területére belépő személyek, akik a rendelet alkalmazásában a teljesen beoltott személy státuszát gyakorolják, a rendőrtiszt vagy a regionális közegészségügyi hivatal munkatársának felkérésére kötelesek a Szlovák Köztársaság területére való belépésükkor, és a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodásuk során azonosítani magukat EU-s COVID igazolvánnyal vagy más harmadik (tehát nem uniós) ország nemzeti tanúsítványával, amelynek tartalmaznia kell a család- és utónévre, születés időpontjára, a vakcina megnevezésre és gyártójára, az oltás sorrendjére, ill. az adott anyaggal való összes oltásra és az utolsó oltás időpontjára vonatkozó adatokat. A harmadik ország által kiállított nemzeti tanúsítványt el kell látni az adott ország megbízott hatóságának pecsétjével vagy elektronikusan hitelesíthetőnek kell lennie és angol nyelven is ki kell állítani. Az a személy, aki így nem tudja magát igazolni, nem tekinthető teljesen beoltott személynek. 

Az oltással nem rendelkező, külföldről érkező személyeknek: 

 • 10 napra karanténba kell vonulniuk,
 • a karantén alól leghamarabb a beutazást követő 5. napon elvégzett negatív PCR-teszttel mentesülnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a betegségen átesett személyek nem mentesülnek a karantén alól (tehát az átesettséget igazoló védettségi igazolvány nem mentesít), kizárólag abban az esetben, ha a kigyógyulást követő 180 napban megkapták valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 14 nap. 


Figyelem! 2021. december 1-től
 kezdődően kötelező 14 napos karanténba vonulniuk mindazon személyeknek és a velük egy háztartásban élőknek (függetlenül attól, hogy teljesen beoltottnak minősülnek-e), akik a Szlovákiába beutazást megelőző 14 napban az alábbi országok valamelyikében jártak:

 • Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (az egykori Szváziföld), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong vagy a Seychelle-szigetek.


Kell-e teszt?
 

 • A beoltott személyeknek nem (azonban a regisztráció kötelező);
 • Az oltással nem rendelkezők esetében előzetesen nem, de a belépést követően a karantén időtartama alatt kötelezően részt kell venniük RT-PCR tesztelésen az állam által meghatározott időpontban és helyen; a karantén feloldására vagy tünetmentesség esetén a 10 nap elteltével, vagy ennél korábban negatív PCR-teszt eredmény felmutatásával kerülhet sor, amely teszt leghamarabb a karantén 5. napján végezhető el. 
 • A negatív teszttel igénybe vehető kivételek esetében igen (pl.: ingázás, szomszédos országokban tanulók) – RT-PCR teszt kötelező;
 • Teszt nélkül igénybe vehető kivételek esetében nem (pl.: árufuvarozók, tranzitálók, diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkezők);
 • Légi úton érkezők esetében igen, kötelező beszerezni egy 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet a beoltott személyek esetében is, amennyiben a rendelet 1. sz. mellékletében nem szereplő országból érkeznek.
 • Figyelem! Egyes esetekben a szállodák és a síterepek a szolgáltatás igénybevételét negatív PCR teszthez köthetik!


A 12 év és 2 hónap életévüket betöltött személyeknek az egyes kivételek érvényesítéséhez RT-PCR tesztre van szükségük (12 év és 2 hónap alatt nem szükséges). 

A teszteredményt szlovák, cseh vagy angol nyelven fogadják el. 


Kell-e regisztrálni?
 Igen (kivéve: EU tranzitálók, árufuvarozók).

Minden Szlovákiába belépő személynek, így az oltással rendelkezőnek, illetve 12 év és 2 hónapos kort betöltött  kiskorúnak is regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon https://korona.gov.sk/ehranica/ oldalon (angol verzióra váltható, a magyar nyelvű változat nem használható). 

 

A regisztráció érvényessége:

 • a teljesen beoltott személyek esetében a regisztráció 6 hónapig érvényes, 
 • azon személyek esetében, akik halaszthatatlan egészségügyi gyógykezelés/diagnosztika céljából 12 órát meg nem haladóan utaznak be, vagy hagyják el Szlovákia területét; akik a speciális tűzoltósági vagy mentőszolgálati felszerelés szállítást végzik; akik Szlovákiába akkreditált külföldi külképviseletre utaznak ki, a regisztráció 1 hétig érvényes;
 • munkavállaló ingazók esetében a regisztráció  1 hónapig érvényes;
 • ingázó tanulók esetében a regisztráció 1 hónapig érvényes.


Oltottsággal járó kedvezmények:
 Vannak.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának rendelete értelmében a teljesen beoltott személyek mentesülnek a teszt- és karanténkötelezettség alól.  

Teljesen beoltott személynek minősül az a személy, aki:

 • kétdózisú oltás esetén megkapta a 2. oltást, és ezt követően eltelt legalább 14 nap; 
 • egydózisú oltás esetén megkapta az oltást, és ezt követően eltelt legalább 21 nap;
 • aki korábban már átesett a fertőzésen és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 14 nap

További könnyítéseket élveznek pl. a beoltott ingázók, vagy a szomszédos országokban tanulók - a Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében esetükben nem szükséges a 7 napnál nem régebbi RT-PCR teszt. 

 

További friss információk: https://korona.gov.sk/en/travelling-to-slovak-republic 

 

 
+36 20 459-5424 Kapcsolat