Szlovákiában 2021. január 1-től, reggel 5 órától szigorított korlátozások léptek életbe Szlovákiában. A síközpontok zárva tartanak, a szállodák nem fogadhatnak új vendégeket. Az intézkedések előreláthatóan január 24-ig maradnak érvényben.

Szlovákiában december 19-étől egész napos kijárási tilalmat rendeltek el a koronavírus-járvány miatt, és már december 14-től bevezették, hogy a hotelek és egyéb szálláshelyek, illetve a síközpontok csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni, a szállodavendégeknek pedig a szobájukban szolgálják fel a reggelit és a vacsorát.

MIvel az eddigi intézkedések nem akadályozták meg kellő mértékben a Covid-19 betegség terjedését, 2020. december 31-én éjféltől minden síközpont zárva tart. A korlátozás kiterjed a szállodákra is. Azok, akiket már elszállásoltak, maradhatnak, de nem hosszabbíthatják meg az ott-tartózkodásukat. A szállodák január 1-től új vendégeket nem fogadhatnak. Az éttermek ételt csak elvitelre adhatnak ki, bezárják a templomokat is – írja az ujszo.com.

A december 19. óta érvényben lévő kijárási tilalom alól eddig több mint 20 kivétel volt, amelyek körét jelentősen szűkítették január 1-jétől. Megszüntették a családlátogatás lehetőségét az ún. buborékban. Tilos lesz átmenni az egyik járásból a másikba.

A kijárási tilalom alól továbbra is kivételt élvez az, aki munkavégzés céljából hagyja el az otthonát, de csak akkor, ha nem tud otthonról dolgozni. Létfontosságú áruk – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, állateledel, üzemanyag – beszerzése végett is el lehet hagyni a lakhelyet, és engedélyezett a kutyasétáltatás is, legfeljebb egy kilométeres körzeten belül. Akut problémák esetén el lehet menni orvoshoz, gyógyszertárba, ezenkívül tesztelőállomásra, biztosítóba, bankba, autószervizbe. A temetéseken legfeljebb hat ember vehet részt. Kivételt élveznek azok is, akik közeli hozzátartozójukról gondoskodnak.

 

Forrás:https://turizmus.com/desztinaciok/szlovakiaban-bezartak-a-sikozpontokat-1173002