Szigorodnak a belépési feltételek Ausztriában!

2020. december 07. 11:41

Csak 72 óránál nem régebbi PCR teszttel léphetünk be Ausztriába!
További részletek a cikkben!

Frissítve: 2021.02.04.


Ausztriában február 10-től hatályos a szigorúbb beutazásról szóló rendelet.
 A szövetségi egészségügyi minisztérium honlapján frissen megjelent a miniszteri rendelet szerint február 10-én, keddtől lépnek életbe a szigorúbb beutazási szabályok. Ennek megfelelően főszabályképpen 10 napos karantén vár az Ausztriába belépő utazóra. A belépéskor 72 óránál nem régebbi PCR vagy antigén tesztet is szükséges bemutatni. Amennyiben ezzel nem rendelkezik a határon a beutazó, úgy 1 napon belül Ausztriában is elvégeztetheti a tesztvizsgálatot. A karanténból legkorábban 5 nap múlva lehet „szabadulni”, egy újabb negatív koronavírus-teszt eredményének bemutatásával. Minden tervezett beutazás előtt egy előzetes regisztrációs kérdőívet (Pre-Travel-Clearance) is szükséges kitölteni, amely az Ausztriában való tartózkodás helyszíneiről és körülményeiről ad felvilágosítást az osztrák hatóságok felé. Az előzetes regisztrációról kapott visszaigazolást, akárcsak a COVID-teszteredményeket szintén fel kell mutatni az ellenőrzések alkalmával, pl.: közúti közlekedési ellenőrzés. Újdonság, hogy a tesztelési és regisztráció kötelezettséget a rendelet hatályba lépésének napjától az ingázókra is kiterjesztik, akik számára egy hétnél nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkezniük. A regisztrációt elegendő hetente megújítani. Kivételek! Nem szükséges előzetes regisztrációval rendelkezni a halaszthatatlan, nem tervezhető, váratlanul fellépő és nyomós beutazási okok esetén, mint pl.: hozzátartozó halála, temetése, sürgős orvosi ellátás, stb. A világ 9, járványügyi szempontból alacsony kockázatot jelentő országából (Ausztrália, Finnország, Görögország, Izland, Új-Zéland, Norvégia, Szingapúr, Dél-Korea és Vatikán) való belépés karantén és tesztkötelezettség nélkül megtörténhet, feltéve, hogy a beutazást megelő legalább 10 napig ezen ország valamelyikébn tartózkodtak. További kivétel az üzleti utazás, amely esetében hitelt érdemlő dokumentummal (meghívólevéllel, időpontfoglalással, stb.) kell rendelkezni, amelyben az üzleti út céljához kötött időtartam magadása is szerepel. Ennek célja, hogy például egy három napra szóló üzleti utazásra szóló meghívóval ne lehessen lehet több hetet Ausztriában tartózkodni. A tranzit utasokról nem esik szó a miniszteri rendeletben, a jogalkotás céljából és a jelenleg hatályos szabályozásból kiindulva azonban vélelmezhető, hogy e csoport is kivételek közé tartozik.

Forrás: https://www.good-deal.at/koronavirus-update25/

 


Frissítve: 2021.01.19.

A 2021. január 17-i osztrák kormányülésen az alábbi döntés született:

-A korlátozásokat meghosszabbítják febr. 8-ig.

-Az éttermek és szállodák nem nyithatnak ki (várhatóan) február végéig. 

-Jan. 25-től a tömegközlekedési eszközökön és boltokban kötelező az FFP2-es maszk viselése, amely élelmiszerboltokban is kapható lesz (és a kereskedőknek önköltségi áron kell azt árulniuk. Az ára 1 € körül lesz)

-A sípályák továbbra is nyitva tarthatnak 

-Jan. 15-től az Ausztriába belépőknek 10 napos karanténkötelezettséget írnak elő, amely az 5. nap után kiváltható negatív PCR teszttel.

-Jan. 15-től A belépéshez az alábbi online formanyomtatvány kitöltése szükséges >>

A határellenőrzésnél fel kell mutatni az online regisztráció beküldése után kapott igazolást elektronikus, vagy kinyomtatott formában.

Kivételt képeznek a rendelkezés alól az ingázók, az országon keresztül tranzitáló átutazók, az orvosi kezelés céljából beutazók, valamint azon személyek, akik családi körben előre nem látható, halaszthatatlan, különösen méltányolandó okból (pl. temetés) utaznak be. Az ő esetükben nem érvényes a 10 napos karantén-kötelezettség sem, illetve  ők a regisztrációtól is mentesülnek. 

 

Frissítve: 2021.01.09.


-Meghosszabbították a korábban bevezetett korlátozásokat 2021. jan. 24-ig
-A szállodák és éttermek nyitása: 2021. jan. 25. hétfő

 


Frissítve: 2020.12.22.

A 2020. december 18-i osztrák kormányülés után az alábbi korlátozások lépnek érvénybe:

-Több szakaszos járványügyi intézkedéssorozat kerül bevezetésre

-Dec. 26-tól az üzletek ismét bezárnak

-Két hét „lazítás” után ismét egész napos kijárási korlátozás lép életbe egészen 2021. január 17-ig.

-Jan. 18-at megelőző hétvégén teljes körű, országos, tömeges, önkéntes és ingyenes tesztelésre kerül sor a lakosság körében

-Jan. 18 után a COVID-19 tesztelésen részt vevő és negatív eredménnyel rendelkezők számára véget ér a kijárási korlátozás. Akik nem éltek a tesztelés lehetőségével, azok számára további egy héttel, január 24-ig tartanak a korlátozások.

-Jan. 18-at követően a tervek szerint ismét kinyithatnak az üzletek, valamint a szálláshelyek és vendéglátóhelyek.

-Síelni, sporttevékenységet végezni, kulturális rendezvényen részt venni, csak negatív PCR teszteredménnyel lehet Ausztriában.

-A szállodákban és éttermekben is kötelező lesz majd a negatív PCR teszt felmutatása a vendégek számára is, amelyet a személyzet ellenőriz. Ezen szabályok kidolgozása még folyamatban van

-2020. dec. 24-től nyithatnak meg a sífelvonók a helyiek számára, de csak 50% kapacitáskihasználtsággal működhetnek.

-A sífelvonókon FFP2-es maszk használatát kötelezővé teszik


Forrás: https://www.good-deal.at/koronavirus-update23/

 Frissítve: 2020.12.07. 

A 2020. december 2-i osztrák kormányülés után az alábbi korlátozások lépnek érvénybe:

A következő szabályozások 2021. január 6-ig érvényesek:

-A vendéglátóegységek zárva maradnak, a házhozszállítás és az elvitelre való rendelés továbbra is lehetséges.

-A szálláshelyek zárva tartanakez alól kivételt képeznek az üzleti célú tartózkodások.

-A szabadidős intézmények és látnivalók, mint például a fürdők, színházak, mozik, vidámparkok, stb. zárva tartanak.

-A rendezvényeket (például koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat, vásárokat) továbbra sem lehet megrendezni.

-A karácsonyi vásárokat nem lehet megrendezni.

 

A következő enyhítések lépnek életbe 2020. december 7-től:

-A múzeumok és a könyvtárak újra kinyithatnak.

-A kereskedelmi és szolgáltatói egységek ismét a megszokott rend szerint lehetnek nyitva.

-A kijárási korlátozás este 20 óra és reggel 6 óra között van érvényben.


December 24-től az egyéni sportokat, különösen a síelést, ismét lehetővé teszik. A hegyi felvonók és a síterepek kinyithatnak, azonban a korlátozások értelmében (a szálláshelyek és a vendéglátó egységek zárva tartanak) csak a helyiek számára vagy a belföldi kirándulóknak.


Forrás: www.austria.info

A következő beutazási szabályozások 2021. január 10-ig érvényesek:

2021. január 10-ig az Ausztriába belépőkre, illetve visszatérőkre 10 napos karantén vár. (Kivétel: ingázók, üzleti út). Ennek megfelelőn megerősített ellenőrzések várhatóak valamennyi határátkelőhelyen és a repülőtereken. A karanténból negatív teszteredménnyel legkorábban 5 nap múlva lehetne „szabadulni.” A beutazási korlátozást minden olyan országból érkező utazóra kiterjesztik, ahol a koronavírus fertőzöttség mértéke 100 ezer lakosra vetítve meghaladja a 100 főt. Ezzel gyakorlatilag Ausztria valamennyi szomszédja, így hazánkból belépők is ki lesznek téve a korlátozó intézkedéseknek.

 

Forrás: https://www.good-deal.at/koronavirus-update23/